Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, este nemulțumit de felul în care arată și este gestionat depozitul ecologic de la Stăuceni, așa că angajează o casă de avocatură pentru a închide această groapă de gunoi.
„Și-au bătut joc inclusiv de acele utilaje care s-au achiziționat pe proiecte și inclusiv de administrarea acelor depozite ecologice. Dat fiind faptul că pe teritoriul comunei Stăuceni, pe care o administrez, este un depozit ecologic, dați-mi voie să vă afirm faptul că acel depozit este ecologic, iar operatorul a respectat autorizația de mediu de funcționare pentru acel depozit. […] La ora actuală, vreau să vă informez că suntem în colaborare cu o casă de avocatură în vederea sperăm a închiderii acelui depozit ecologic, sau mai bine zis a unei surse de poluare. Nu este de vină altcineva decât operatorul și cei care urmăresc administrarea”, susține primarul din Stăuceni.
La rândul său, vicepreședintele CJ Botoșani, Dorin Birta, a precizat că la nivelul ministerului de Mediu ar trebui făcută o reglementare în ceea ce îi privește pe operatorii de depozite ecologice.
„Garda de Mediu și-a făcut treaba acolo, operatorul a primit sancțiunile pentru conformare, a fost și o discuție de prevenție, dar cred că nu Botoșaniul este singurul care se confruntă cu această situație, aici ar fi necesar la nivel ministerial de a veni cu o reglementare în ceea ce privesc operatorii acestor depozite pentru a ușura și munca Gărzii de Mediu și pentru a conștientiza acești operatori că totul trebuie făcut așa cum sunt cerințele europene și nu altfel”, a spus Birta.
Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că operatorul de la groapa de gunoi de la Stăuceni a fost amendat în repetate rânduri, dar problemele nu au fost remediate.
„Depozitul ecologic de la Stăuceni este în procedură de reautorizare. Începând cu anul 2017 am tot avut avertisment, iar depozitul a fost sancționat pentru măsurile.. pentru neconformitățile găsite și s-au luat măsuri. A intrat, la un moment dat, până la sfârșitul anului 2017, chiar în procedură de notificare în vederea suspendării autorizației de mediu, anul trecut am aplicat trei sancțiuni în valoare de 130.000 lei, în anul 2017 trei sancțiuni în valoare de 200.000 lei. Nu ne propunem să închidem un depozit ecologic la nivel de județ, pentru că nu vom avea ce face cu cantitățile de deșeuri, unde să le cărăm. Primarii trebuie să înțeleagă că partea de colectare selectivă trebuie să plece de pe UAT. Acel depozit ecologic este dotat cu stație de sortare pe cantități de deșeuri colectate selectiv deja”, a precizt Cristina Kashyap, comisar șef la Garda de Mediu Botoșani.
Directorul APM Botoșani, Eugen Mateciuc, a venit cu o serie de exemple în susținerea primarul din Stăuceni, precizând ce nereguli au fost găsite la depozitul de la Stăuceni. El susține că a informat inclusib Consiliul Județean cu privire la problemele găsite.
„În cursul zilei de luni am notificat Garda de Mediu și Apele Române și am făcut o verificare comună la depozitul din Stăuceni. Domnul primar are dreptate. Ce s-a găsit acolo: nu se respectă normativul de depozitare 757/2004 respectiv bunele practici de depozitare, conductele de biogaz nu au fost montate la timp, de asta incendiile din 2019 au făcut ravagii în depozitul Stăuceni, deci la patru metri de strat de gunoi, trebuiau montate aceste conducte de biogaz, nu funcționează stația de sortare. Deci probele sunt, se cunosc, a fost cândva, anul trecut, făcută o verificare cu cei de la Garda de Mediu Iași. Problema ridicată este foarte delicată. Eu am notificat, în cursul săptămânii, după verificare, Consiliul Județean, Garda de Mediu și sunt niște probleme pentru care bănuiesc că trebuie niște investiții sau operatorul nu și-a făcut treaba”, a declarat Eugen Mateciuc, directorul APM Botoșani.
Atentie a iubitorul de Botosani! esti nebun teai indragostit asa tare de jdet, trezeste bai ca esti in 2020 tu ai ramas prin 2002 ….nu mai este asa prosti uamenii