Duminică, 16 februarie a.c., IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a continuat vizitele pastorale prin care dorește să-i cunoască, la ei acasă, pe preoții și credincioșii din Eparhia Iașilor. De această dată, ierarhul a poposit și în locurile natale ale cunoscuților duhovnici Cleopa Ilie și Paisie Olaru.
La primele ore ale dimineții, ierarhul a poposit în Protopopiatul Botoșani, la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Dracșani, fiind întâmpinat de protopopul Lucian Leonte, de preotul paroh Gavriil Popa împreună cu familia, de primarul comunei Sulița, Costinel Ciubotaru, de un frumos cor de tineri, de mulți copii și credincioși. La acest sfânt locaș a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în cadrul căreia IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un bogat și profund cuvânt de învățătură.
Va fi amenajată casa memorială a Părintelui Cleopa Ilie
Următoarea comunitate vizitată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost parohia vecină Sulița, satul natal al marelui duhovnic – părintele arhimandrit Cleopa Ilie. Aici, IPS Părinte Teofan a fost întâmpinat, la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, de un sobor de clerici condus de preotul paroh Florin Ștefan. Au fost prezenți membrii familiei preotului paroh, mulți copii cu flori și numeroși credincioși. Ierarhul a rostit rugăciunea de dezlegare pentru toți cei prezenți, după care a ascultat cuvântul de prezentare a parohiei susținut de preotul paroh Florin Ștefan.
A urmat cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, după care ierarhul a săvârșit slujba Trisaghionului pentru Părintele Cleopa Ilie și pentru părințiii săi trupești Alexandru și Ana monahia.
De la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” s-a plecat la Parohia Sulița II, în același sat, la biserica de cimitir cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost întâmpinat în mod tradițional de către preotul paroh Cătălin Postolache împreună cu familia și de credincioșii din parohie. După primirea în biserică și închinarea ierarhului, a urmat rugăciunea de dezlegare, cuvântul de prezentare rostit de preotul paroh Cătălin Postolache referitor la biserica, parohia și activitățile desfășurate. IPS Părinte Mitropolit a rostit și în acest locaș de cult cuvânt de învățătură, arătând cât de important pentru comunitatea din Sulița este faptul că în acest sat s-a născut și a crescut cunoscutul duhovnic Cleopa Ilie. S-a mers apoi la mormântul tatălui Părintelui Cleopa, Alexandru, unde a fost săvârșită slujba Trisaghionului pentru Cuviosul Cleopa Ilie și părinții săi, Alexandru și Ana monahia.
În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mers să vadă casa și locul unde s-a născut Părintele Cleopa Ilie, exprimându-și gândul ca aici să fie amenajată, în viitorul apropiat, o casă memorială în care să rămână neșterse în amintirea credincioșilor chipul și viața Părintelui Cleopa.
Ultima parohie vizitată de ierarh a fost Parohia Stroiești. Aici, IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost întâmpinat, la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, de soborul de clerici condus de preotul paroh Iosif Ivasuc, de primarul comunei Lunca, Marcel Marcu, și de foarte mulți copii, tineri și credincioși. Ca și la celelalte biserici vizitate, copiii și tinerii au venit îmbrăcați tradițional. După binecuvântarea celor prezenți și închinarea în Sfântul Altar, Părintele Mitropolit a salutat obștea celor care l-au primit și a rostit rugăciunea de dezlegare. A urmat cuvânt preotul paroh Iosif Ivasuc, care a prezentat istoricul bisericii, lucrările realizate la locașul de cult, precum și activitatea pastoral-misionară pe care și-o încheie în acest ultim an înainte de ieșirea la pensie.
IPS Părinte Mitropolit a rostit cuvânt de învățătură și a vorbit cu emoție despre Părintele Paisie Olaru, care în anul 1897 se năștea în acest mic sat botoșănean. Astăzi n-a rămas decât locul unde a fost casa părintească a marelui duhovnic. Cu Trisaghionul săvârșit pentru Părintele Paisie și părinții săi trupești s-a încheiat vizita Părintelui Mitropolit Teofan pe aceste binecuvântate locuri ale Botoșaniului, cu oameni buni și credincioși din neamul cărora Dumnezeu a ridicat sfinți.
La toate bisericile vizitate, IPS Părinte Mitropolit Teofan a dăruit personal iconițe tuturor credincioșilor prezenți.