Proiectul de buget al municipiului Botoșani, întocmit de primarul Cătălin Flutur, va fi supus votului consilierilor în ședința de miercuri, 19 februarie.
Bugetul orașului pentru anul 2020 este construit, conform viziunii primarului, cu un accent deosebit pus pe dezvoltare, fără ca asta să afecteze în vreun fel partea de funcționare a instituțiilor municipalității, se arată într-un comunicat al Primăriei Botoșani.
Față de anul precedent, capitolul dezvoltare din buget beneficiază de un plus substanțial, de 87,27 miliarde lei vechi, la care se adaugă sumele cuprinse în excedentul bugetar, de 108 miliarde, și cele din PNDL, însumând 20 de miliarde lei vechi. În total, bugetul de dezvoltare al municipiului pe 2020 se ridică la peste 21 de milioane de lei.
Veniturile din secțiunea de funcționare sunt cu 22,14% mai mari decât în 2019, iar cele din secțiunea dezvoltare a bugetului pe acest an au cunoscut o creștere spectaculoasă, fiind cu 502,47% mai mari decât anul trecut.
Sunt alocate sume substanțiale pentru proiecte privind modernizarea străzilor din municipiu, transportul în comun, școlile și grădinițele, spitalele, siguranța cetățeanului, sportul și cultura. Per total, peste 400 de poziții bugetare, cuprinzând investiții distincte, sunt cuprinse în bugetul pe 2020.
Componenta de dezvoltare a bugetului municipiului asigură continuitatea programelor cu finanțare europeană derulate prin POIM, POR, GAL, acoperind partea de cofinanțare ce revine municipiului nostru în toate aceste proiecte. Proiectele transfrontaliere cu finanțare europeană, la care municipiul Botoșani este, la această dată, cel mai performant din România, este de asemeni acoperit în bugetul pe acest an întocmit de primarul Cătălin Flutur.
Majorarea consistentă a bugetului de dezvoltare din acest an se datorează atenției de care s-a bucurat municipiul Botoșani din partea Guvernului României după data de 4 noiembrie, când la Palatul Victoria a fost instalat cabinetul PNL condus de Ludovic Orban. Un singur exemplu, edificator privind suportul real acordat Botoșaniului de miniștrii liberali, este cel al acordării, la finalul anului trecut, a unei sume de peste 6 milioane de lei (peste 60 de miliarde de lei vechi) pentru subvenția la căldură acordată populației.
Construcția bugetară din acest an a ținut cont de toate sesizările venite pe parcursul întregului an 2019 de la cetățeni, asociații de proprietari, ONG-uri, entități reprezentând societatea civilă, asociații și cluburi culturale sau sportive, ca și de cele preluate din mass-media locală.
Primarul Cătălin Flutur își manifestă speranța că gradul de responsabilitate al majorității PSD din consiliul municipal a crescut față de anii trecuți, astfel încât amendamentele menite în fapt să saboteze inițiativele sale de dezvoltare a orașului să nu mai poată fi susținute la vot.
Unul dintre cele mai consistente capitole bugetare din acest an este cel referitor la transportul local și la modernizarea străzilor orașului. Nu mai puțin de 20 de străzi din municipiu vor fi modernizate în acest an, lista completă a acestora fiind disponibilă mai jos:
- Reabilitare si modernizare Drumul Tatarilor (Reactualizare documentatie tehnica si executie), str. Iuliu Maniu, str. Gh. Hasnas, str. Popauti, str. IL Caragiale, str. Hatman Arbore – tronson neasfaltat (proiectare și execuție), str. Crizantemelor (Cartier Tulbureni), str. Crinilor
- Documentatie tehnica imbunatatire infrastructura rutiera Cartier Imparat Traian (GAL 5.1)- str Valcelei, str. Izvoarelor, str. Zimbrului
- Documentatie tehnica Reabilitare și modernizare str. Mărăști, str. Muncel, str. Varnav, str. Octav Onicescu, str. Prieteniei
- Documentatie tehnica Reabilitare si modernizare str. Alexandru cel Bun, str. Iuliu Maniu, str. Popauti, str. IL Caragiale, str. Gh. Hasnas, str. Crizantemelor (Cartier Tulbureni)
- Imbunatatire infrastructura rutiera Cartier Imparat Traian – include str. Valcele, str. Izvoarelor, str. Zimbrului (GAL 5.1)
- Semaforizare inteligenta a trecerilor de pietoni situata in Calea Nationala zona BRD si b-dul M Eminescu zona monument parc
- Documentatie tehnica Reabilitare, amenajare si modernizare Piata Revolutiei, municipiul Botosani – parcare subterana, amenajare piata pietonala, peisagistic si relatie directa cu Pietonalul Unirii si Pietonal bancar, trecere str. Cuza Voda, in subteran si accesul in parcaj
- Documentatie tehnica Reabilitare si modernizare str. Posta Veche
- Studiu de fezabilitate Amenajare cvartal str. Vârnav, Str Prieteniei, b-dul Mihai Eminescu, str. Octav Onicescu
- Proiectare modernizare alei accese auto si pietonale cvartal locuinte cuprins intre str. Vârnav, Str Prieteniei, b-dul Mihai Eminescu, str. Octav Onicescu
Fără doar și poate, cele mai importante proiecte ale acestui capitol sunt cele referitoare la reabilitarea căii de rulare a tramvaielor pe traseele 101 și 102, pentru care am accesat finanțări europene însumând aproximativ 40 de milioane de euro. Semnarea de către primarul Cătălin Flutur a celor două contracte a deschis calea renunțării la vagoanele vechi, implicate în ultima perioadă în incidente rutiere minore. Până la punerea în funcțiune a noului sistem public de transport în comun modern, cu tramvaie noi, silențioase, botoșănenii vor beneficia de serviciile unor autobuze achiziționate în leasing operațional de societatea de profil, Eltrans SA.
Bugetul din acest an răspunde, pe de altă parte, și solicitărilor botoșănenilor din zonele periferice privind modernizarea străzilor lor. Un număr important de străzi intră astfel în proces de modernizare sau de reabilitare, altele fiind supuse lucrărilor de reparații. Detalii aici.
Sursa: comunicat Primăria Botoșani
Repararea trotuarelor si astuparea santurilor „inaugurate” in toamna 2019, in zona Primaverii, de catre cei de la Gaz, pe cand? sau nu sunt bugetate?