Clădirea din Vama Rădăuţi Prut a fost construită ilegal. La această concluzie au ajuns prefectul Cristian Roman, însă acest lucru se desprinde şi din două rapoarte trimise Instituţiei Prefectului de către Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, dar şi de către Autoritatea Naţională a Vămilor. În urma acestui scandal, doi angajaţi ai IJPF sunt cercetaţi disciplinar.
„În urma unei vizite pe care am avut-o la Rădăuţi Prut am constatat existenţa unei construcţii, care să părea că nu are formele legale, chiar în interiorul vămii. Totodată am constatat existenţa unor containere în care se efectua comerţ şi care iarăşi nu aveau niciun fel de autorizare. Am primit de la cele două instituţii răspunsuri. Am solicitat să-mi spună dacă lucrările au fost aprobate de către ANV, sura de finanţare pentru această investiţie şi destinaţia respectivului imobil şi, de asemenea, în cazul în care se constată nereguli am solicitat demararea unei anchete administrative. Ideea este următoarea: ceea ce s-a făcut acolo s-a făcut cu încălcarea legii”, a precizat prefectul Cristian Roman.
Autoritatea Naţională a Vămilor precizează în adresa trimisă Instituţiei Prefectului că Vama Rădăuţi Prut nu se găseşte în listele de investiţii aprobate pe anul trecut, iar Direcţia de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale nu a primit nicio solicitare de aprobare a unor activităţi comerciale în zona de supraveghere şi control vamal al Biroului Vamal Rădăuţi Prut. În concluzie, spune prefectul, ANV nu a dispus, aprobat sau finanţat niciun obiectiv de investiţii şi nicio activitate comercială în cadrul Biroului Vamal Rădăuţi Prut.
„Aşadar, cei care au făcut din acea vamă o moşie proprie vor trebui să dea socoteală în faţa legii„, a adăugat Cristian Roman.
În schimb, raportul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră prezintă istoricul acestei clădiri. În documentul respectiv se precizează că respectiva construcţie s-a efectuat fără obţinerea certificatului de urbanism şi autorizaţie de construcţie.
„respectivul imobil a fost construit în perioada mai-august 2010, prin dispoziţia lui Paşalău Ovidiu Adrian (fostul şef al Biroului vamal de la Rădăuţi Prut), pentru a fi destinată comisionarului vamal fără obţinerea autorizaţiei de construcţie, contrar prevederilor Legii 50- 91, republicată. În ceea ce priveşte sursa de finanţare este cert că nu au existat sume de bani cu această destinaţie, puse la dispoziţie de ANV, obiectivele respective nefiind prinse în lista de investiţii aferente anului 2010…Din nota de raport a şefului Punctului de Frontieră Rădăuţi Prut, subinspectorul de poliţie Butnariu Laurenţiu, rezultă că la momentul la care au fost demarate lucrările de construcţie s-a luat legătura cu şeful Biroului Vamal, acesta precizând că deţine toate aprobările necesare în vederea ridicării construcţiei. Referitor la sursa de finanţare, domnul Paşalău a menţionat că deţine inclusiv aprobarea Direcţiei Regioanale de Accize şi Operaţiuni Vamale şi ANV Bucureşti. La solicitarea şefului Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut adresată domnului Paşalău Ovidiu, şef al Biroului Vamal, de a-i prezenta aprobările legale pentru ridicarea construcţiei, acesta l-a avertizat cu repercursiuni asupra carierei sale profesionale, inclusiv cu schimbarea din funcţie„, se precizează în raportul IJPF.
Deşi la acea dată a fost dată o somaţie pentru sistarea lucrărilor, clădirea a fost ridicată. Aceasta a fost construită de o persoană individuală, Aiftincăi Corneliu, din Păltiniş, care a susţinut că pentru întreaga lucrarea a primit suma de 3.500 lei prin virament bancar refuzând să dea relaţii cu privire la persoana care i-a virat banii în cont. Acesta a spus că a lucrat cu zilieri din zonă, iar banii pentru zilieri îi primea la finalul fiecărei zile de muncă. Urmare a acestei situaţii, conducerea IJPF a decis cercetarea disciplinară a şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, subcomisar de poliţie Gavrilescu Marius şi a şefului Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, subinspectorul de poliţie Butnaru Laurenţiu, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatorilor de serviciu, respectiv a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici. Ancheta continuă.