Botoșănenii care intenționează să deschidă intreprinderi sociale vor fi ajutați să devină antreprenori sociali.
Vineri, a fost lansat la Botoșani un proiect intitulat „Start-up social Nord Est”, finantat din fonduri europene și este implementat de Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Botoşani, în parteneriat cu societatea Locativa şi Asociaţia „Partener” Iaşi.
Proiectul are o valoare de 13.869.022 lei și își propune înfiinţarea a 21 de întreprinderi sociale care vor asigura minim 105 noi locuri de muncă.
Persoanele interesare vor primi sprijin financiar si consiliere pentru planul de afaceri.
Valoarea maximă a ajutorului de minimis este de 100.000 de euro, cu condiția ca beneficiarii să angajeze cinci persoane în cadrul întreprinderii sociale nou înființate, cel tarziu la trei luni de la semnarea contractului de subventie.
„Este un altfel de proiect, are o altă dimensiune, o dimensiune foarte frumoasă. Eu mă bucur că am reuşit să încheiem cu bine etapele de selecţie a proiectului. Spuneam că este o altă dimensiune şi e importantă. Faptul că 21 de întreprinderi sociale cu minim cinci salariaţi vor fi înfiinţate în Regiunea Nord – Est este un lucru deosebit. Şi foarte important este că acest ajutor de stat, acordarea granturilor, 21 de întreprinderi sociale care vor primi fiecare câte 100.000 de euro, cu obligativitatea să aibă minim cinci angajaţi. Este cu totul şi cu totul altceva şi asta înseamnă că şi noi ne-am pregătit şi abordăm în altă dimensiune atragerea de fonduri europene, modul în care le cheltuim şi va fi clar în primul rând benefic pentru municipiul nostru”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
De asemenea, cei care vor să înființeze o întreprindere socială trebuie să aibă minim 18 ani, studii medii absolvite, cu sau fără diplomă de bacalaureat și să participe la cursurile organizate prin intermediul acestui proiect pentru a dobândi calități de antreprenori sociali.