Orice intercațiune pe care o vor avea șoferii cu polițiștii va fi înregistrată. Sistemul body-cam va fi prezent pe fiecare polițist, în așa fel încât imaginile care vor fi stocate pe acest dispozitiv vor putea fi folosite ca probe. Experimentul cu primele 300 de dispozitive a avut succes, iar Ministerul de Interne a investit 5,8 milioane de lei în 9.000 de mini-camere.
Peste aproximativ o lună, şoferii vor fi monitorizați în trafic, prin intermediul unor camere video, iar orice interacțiune pe care o vor avea cu polițiștii va putea fi monitorizată, spun reprezentanții de la Poliția Rutieră.
De se dorește implementarea acestui sistem? Cosmin Andreica, reprezentant al poliţiştilor explică: „Aceste imagini sunt probe și reprezintă probe atât în ceea ce privește constatarea contravențiilor, cât și în cauzele penale”.
Camerele video ar urma să fie folosite în schimburi de aproape 40.000 de polițiști. Oficialii MAI spun că, în primă fază, vor primi dispozitive de înregistrare video toți polițiștii în uniformă. Apoi vor beneficia de o astfel de dotare și cei din structurile speciale.
Discuțiile dintre polițiști și soferii opriți în trafic vor fi monitorizate
Astfel, șoferii opriți în trafic vor fi anunțați că discuția cu agentul de la Brigada Rutieră este înregistrată și poate fi folosită, ulterior și ca probă în instanță, transmite Digi24. Camerele vor putea fi montate în momentul în care un șofer este oprit în trafic sau ulterior, dacă situația devine periculoasă.
Modelul este preluat de la poliţiştii americani. Spre exemplu, polițiștii din Seattle au intervenit acum câteva zile în cazul unui suspect extrem de periculos. Întreaga misiune, inclusiv momentul în care au deschis focul asupra mașinii bărbatului pe care îl urmăreau, a fost filmată de camerele miniaturale pe pe care oamenii legii le poartă prinse de uniformă.
Sursa: capital.ro