ANL-uri pustii la şase luni de la recepţie, la Botoșani. Pe ce a cheltuit statul român 12 milioane de lei

Foto: Adevarul

Statul român a finanţat construirea a 80 de locuinţe ANL la marginea municipiului Botoşani. Investiţia s-a ridicat la 12 milioane de lei. Lucrările au început în 2016, iar locuinţele trebuiau date în folosinţă în 2018. Suntem în anul 2020 şi încă niciun chiriaş nu s-a mutat în apartamente. Motivul pentru care investiţia statului zace nefolosită este halucinant: Primăria Botoşani n-a racordat încă blocurile la gaz metan, electricitate sau apă potabilă. Peste 80 de locuinţe ANL din municipiul Botoşani pentru care statul a cheltuit 12 milioane de lei zac nefolosite. Deşi trebuiau date în folosinţă încă din 2018, apartamentele nu au fost distribuite nici până astăzi chiriaşilor. Motivul este lipsa utilităţilor. ANL-urile nu au apă, gaz şi nici curent electric, scrie Adevarul.

Povestea ANL-urilor din Botoşani se leagă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Acesta a venit în plină campanie electorală să-l susţină pe candidatul PSD, de atunci, la Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc. Împreună cu Mazăre, Portariuc a ales terenul pe care să fie construite blocuri pentru tineri. Au şi pus o cărămidă împreună, în văzul presei. Portariuc a câştigat alegerile şi a trecut terenul din proprietatea MAPN în cea a Primăriei Botoşani. A fost şi câştigată o finanţare pentru construirea locuinţelor ANL, prin Ministerul Dezvoltării. În 2016, ajungea primar al Botoşaniului Cătălin Flutur. Acesta a continuat investiţia având în vederele sumele alocate şi proiectele deja făcute. Primăria trebuia să asigure din bugetul local racordarea la utilităţi a blocurilor.

Lucrările au început în 2017, iar primele patru blocuri au fost finalizate în 2018. Abia după începerea lucrărilor, oficialii primăriei şi-au dat seama că au o problemă uriaşă: racordarea la reţeaua de apă din zonă este imposibilă. Primarul Cătălin Flutur a explicat că de vină a fost alegerea amplasamentului pentru construirea noilor blocuri într-o zonă fără utilităţi în preajmă, cu o ţeavă de apă subdimensionată. Totul s-ar trage, spun actualele autorităţi din Botoşani, de la povestea campaniei fostului primar Mazăre. „Eu nu ştiu cum s-a ales terenul acolo. Am făcut o paralelă în timp: Ştefan cel Mare, când voia să facă o mănăstire, trăgea cu arcul şi acolo unde cădea săgeata ridica o mănăstire. Aici, domnul Mazăre cu fostul primar au pus o cărămidă şi au spus că acolo se fac blocurile ANL“, explică acum primarul Flutur. Mai mult decât atât, pentru a alimenta cu apă ANL-urile ar fi trebuit o investiţie uriaşă, spun autorităţile, care costa mai mult decât blocurile. 

În mod normal, conform planificării, în 2018 chiriaşii ar fi trebuit să se mute în noile locuinţe ANL. Şi asta în condiţiile în care listele de aşteptare sunt pline. Termenul a fost amânat fiindcă Primăria Botoşani nu găseşte soluţii pentru racordarea la utilităţi. În cele din urmă, în septembrie 2019, lucrările au fost recepţionate, chiar neterminate. Au trecut de atunci aproape 6 luni, iar blocurile încă n-au utilităţi şi nici n-au fost date chiriaşilor.

„Am semnat protocolul de predare-primire al obiectivului de investiţii: Locuinţe pentru tineri destinate închirierii. 80 de apartamente au intrat în patrimonial primăriei. Procesul verbal de finalizare a lucrărilor a fost semnat încă din data de 12 septembrie dar nici până astăzi nu avem finalizate lucrările la utilităţi, iar locuinţele nu pot fi repartizate. Blocurile încă nu sunt branşate la reţelele de apă, canalizare, gaz şi energie electrică“, a precizat viceprimarul Cosmin Andrei. Reprezentanţii primăriei spun că se lucrează la racordarea utilităţilor şi că totul ar fi gata până la finele lui 2020.

 

3 thoughts on “ANL-uri pustii la şase luni de la recepţie, la Botoșani. Pe ce a cheltuit statul român 12 milioane de lei

  1. Banul public ! ce conteaza pot sa fac ce vrea daca ne iese si noua ceva altfel nu fak… ne batem joc de banul public , in loc sa facem ceva durabil , spun ca ne batem joc , pentru ca suntem vinovati alaturi de voi ce dirijati si va bateti joc de noi si de banul public!
    Pana cand se va merge in asa ritm de jaf din banul public , acolo nici nu au fost trese utilitatile dar sau construit blocurile , de ce ati dat aviz la constructor cand tu nu ai utliltati??
    Sau furat mai multi bani acum …. DNA ,SRI de ce doarme , sau voi ma veti monitoriza pe mine cel ce sunt intrigat de bataia de joc!

  2. Domnule director Gornea, in ce an ve-ți scoate locuintele ANL din Aleea Calugareni la vanzare, cat timp o mai tegiversati? Veniti cu tot felul de pretexte , cu abureli de 2 lei !!
    Adevarul este ca nu aveti nici un interes sa le vindeți, de acolo vin salariile voastre enorme si ale pilelor care sunt angajate la Locativa!!
    Rusine!!

  3. Doamne, ce prostii ne este dat să auzim atât de la primarul Flutur, cât și de la postaci care habar nu au de lege!
    Băi, ăștia de la Primăria Botoșani, de când este Flutur primar nu ați alocat bani din bugetul local pentru asigurarea utilităților, deși știați că aceasta este condiția de bază pentru construirea ANL-urilor în toată România. Iar al doilea motiv este și mai gogonat: cică valoarea utilităților ar fi mai mare de 12 milioane de lei( cât au costat blocurile). Chiar așa de proști ne credeți?? Cum să dea Flutur în PSD? Spunând enormități prin presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *