Temperaturile neobișnuit de mari din această iarnă au dus la apariția ghioceilor în luna ianuarie. Denumiți „vestitorii primăverii”, în plină iarnă, la Stăuceni, dar și la Zlătunoaia, au apărut deja aceste flori.
Cercetătorii spun că nu este nimic ieșit din comun ca florile să apară așa devreme deoarece se schimbă clima, iar ghioceii sunt rezistenți la frig, pot supraviețui și la oscilații de temperatură.
Potrivit unei legende, se spune că atunci când Dumnezeu i-a alungat pe Adam și Eva, pe pământ era iarnă, iar totul era acoperit cu zăpadă. Eva a înghețat și a început să plângă după paradisul din cer. Ca să îi alunge din suferință, Dumnezeu a transformat câțiva fulgi de nea în flori de ghiocei, astfel că acestea au devenit primele flori apărute pe pământ, așa cum se întâmplă și acum după fiecare iarnă.
Dacă la noi ghiocelul este îndrăgit de toată lumea pentru semnificația pe care o are, în Marea Britanie ghiocelul este considerat o floare a morții. Conform unei legende britanice, o fată pe nume Kerma și-a găsit iubitul mort și a încercat să îi învie punând pe rana lui o floare de ghiocel. Băiatul nu a înviat, ci s-a transformat într-o pășune de ghiocei. Chiar și astăzi, ghioceii sunt considerați purtători de ghinion în această țară. Dacă aduci în casă primii ghiocei răsăriți primăvara, este semn de ghinion. De asemenea, dacă băieții oferă în dar ghiocei fetelor, gestul este interpretat drept grosolan și de prost gust, deoarece poate simboliza dorința de a o vedea moartă pe respectiva persoană.
În funcție de tradițiile și istoria fiecărei țări, ghiocelul are o multitudine de semnificații. Chiar și la noi există mai multe legende legate de această floare, însă toate ajung la concluzia că rolul ei este de a anunța venirea primăverii.