În mai multe sate din Botoșani există o tradiţie de Bobotează, aceea a confecţionării unor cruci de gheaţă în Ajun. Pentru oamenii din satul Sinăuți, din comuna Mihăileni, crucea de gheaţă are o însemnătate importantă, tocmai de aceea sătenii țin tradiția și au tăiat bucăți mari de gheață din apă, pe un ger cumplit, pentru a putea confecționa crucile de Bobotează. În trecut, localnicii foloseau ca unelte fierăstrăul sau toporişca, însă acum taie gheaţa cu drujba. Se muncește o zi întreagă și numai afară, în frig.
Crucile au fost făcute, în acest an, de tinerii din sat, din Sinăuți, ajutați de câțiva bărbați cu experiență deja. Sunt așezate în curtea bisericii Pogorârea Sfântului Duh pentru slujba de sfințire a apei de bobotează. Gheața a fost luată de pe barajul Rogojești, a fost tăiată cu drujba și adusă cu un tractor cu remorcă.
„Am încărcat plăcile în remorca și au fost duse la biserică, acolo am sculptat fiecare placa și au ieșit crucile. Ele sunt folosite la slujba de bobotează, asa este tradiția la noi în sat. Gheața a fost scoasa mai ușor fata de alți ani pentru ca era mult mai subțire fata de anii trecuți, și la sculptat am participat toți tinerii din sat”, ne-a spus George, unul dintre tinerii care au ținut să păstreze tradiția.
Au participat aproximativ 10 persoane la acest ritual.
„Satul este mic, oameni putini, dar foarte uniți și săritori când vine vorba de păstrarea tradițiilor”, ne-a spus Ramona, o localnică din sat.
Crucea de Bobotează din gheață are o semnificație spirituală profundă. Pentru credincioși, crucea din gheață semnifică puritate și curățenie sufletească, dar și tărie.
Oricât de aspre ar fi vremurile și încercările vieții, credința trebuie să fie puternică așa cum gerul ține în picioare crucile din gheață pe timpul slujbei de Bobotează.
Nu este biserică în țară să nu aibă cel puțin o cruce de gheață la marele praznic al botezului Domnului. Dacă vremea este geroasă, crucile rămân în picioare lângă biserici, până se topesc.
Ele sunt stropite cu agheasmă și amintesc oamenilor de minunea botezului care se făcea în vremurile vechi numai în apele curgătoare, așa cum l-a botezat Ioan Botezătorul pe Iisus.
În alte țări creștine, sunt sculptați îngeri și icoane din gheață, iar credincioșii tineri și rezistenți se botează afară, în apele înghețate ale unui lac.