FOTO! Locul secret din Botoșani unde foştii lideri comunişti vânau şi trăgeau chiolhanuri păziţi de Securitate, „departe de ochii prostimii“

Foto: adevarul

În adâncul unei păduri din comuna botoşăneană Cordăreni, ferită de ochii curioşilor, se află cabana de vânătoare a şefilor fostului partid comunist. Localnicii povestesc despre chiolhanuri, distracţii deochiate şi vânători de fazani.
Drumurile către cătunele comunei Cordăreni, aflată la 35 de kilometri de municipiul Botoşani, sunt proaste şi întortocheate Poate tocmai pentru că este un loc ferit şi puţin cunoscut a fost ales de foştii lideri comunişti ca loc secret pentru desfătare şi relaxare.   

În anii de glorie ai epocii Ceauşescu, în pădurea de la Cordăreni, o cabană construită pentru vânătoare a devenit loc de întâlnire pentru prim-secretari, activişti, şefi de Securitate şi toţi şefii regimului, dornici de distracţie. Localnicii spun că până şi Nicolae Ceauşescu a ajuns în acest loc secret ca să vâneze mistreţi şi fazani. Din cabana falnică de altădată a rămas doar o ruină astăzi, când îşi mai amintesc de acele vremuri demult apuse doar bătrânii satului, foştii gonaci sau servitori ai ştabilor comunişti.  

„A fost locul unde-şi împlineau toate desfătările, departe de ochii prostimii. Aşa a fost atunci”, spune nea Mitruţă, un sătean trecut de 80 de ani, din satul Griviţa, comuna Cordăreni.

Cabana secretă a prim-secretarilor  

Un drum forestier duce la cabana prim-secretarilor de la Cordăreni, astăzi o clădire cu geamuri sparte, uşi distruse şi aproape total dezafectată. Arhitectura de tip stalinist aminteşte însă de trecutul său din „Epoca de Aur”, cu multe camere, băi, bucătărie, salon şi zonă de dormitoare tip mansardă.

„Era o frumuseţe“, mărturiseşte nea Mitruţă. Primarul din Cordăreni a lucrat timp de 20 de ani la Ocolul Silvic, iar tatăl său a prins vremurile de glorie ale cabanei construite în anii ‘60 pentru vânătoare. ”A fost construită la început din lemn. Apoi, văzând că a început să fie frecventată tot mai des de liderii politici de atunci, a fost transformată într-o construcţie mai solidă. Aici se venea la vânătoare de fazani”, povesteşte primarul Constantin Dumitraş.

Localnicii spun că, iniţial, cabana a fost construită de activişti ca un cadou pentru Ceauşescu, fiind cunoscută pasiunea sa pentru vânătoare. Locul a fost ales intenţionat, ferit de ochii lumii, pentru vânători şi petreceri private ale şefilor de partid. „Aici nu veneau vânători de rând. Erau numai oamenii partidului. Erau prim-secretari care veneau cu suita lor. Veneau din toată ţara. Era un loc ferit, frumos, unde puteau sta departe de ochii lumii“, spune Ion Mocanu, fost tehnician veterinar în sat.   

Fazani crescuţi pentru ştabii comunişti  

Zona Cordăreniului era renumită pentru fazanii care creşteau în sălbăticie, o delicatesă vânătorească. Trăiau în aceste păduri şi numeroşi mistreţi, iar pe câmpii iepuri sălbatici. „Era un loc ideal pentru vânătoare”, spune edilul din Cordăreni.   

Pentru a-i desfăta pe liderii comunişti, oamenii din sat au fost puşi să lucreze la o adevărată crescătorie de fazani. „Ca să vadă invitaţii o mulţime de fazani şi să-i nimerească până şi cel mai prost ţintaş“, spune amuzat nea Mitruţă. Fostul tehnician veterinar Ion Mocanu ştie tot procesul. „Erau aduse cloşti, erau crescuţi puii şi când ajungeau la maturitate, eliberaţi. Pe mulţi îi elibera atunci când era vânătoarea. Dar vânau şi mistreţi, iepuri”, spune Mocanu. 

Chiolhanuri şi distracţii păzite cu Securitatea  

Au rămas de pomină petrecerile liderilor comunişti de la cabana din mijlocul pădurii, chiar dacă nimeni nu se apropia de cabană, mai ales când veneau invitaţi. Doar cei veniţi cu diferite treburi la cabană reuşeau să mai tragă cu ochiul. „Doamne Fereşte! Nimeni nu călca pe acolo. Doar noi ce mai eram tehnicieni veterinari, cu fazanii, cu una alta, mai ajungeam prin zonă“, spune Ion Mocanu.   

Puţinii oameni care au mai văzut câte ceva povestesc că aveau loc petreceri flamboiante, cu mâncăruri scumpe, băutură şi lăutari. „Se organizau chefuri care mai de care. De acelea cu strigături. De aceea era la Cordăreni, mai izolat, să nu-i vadă nimeni ce fac”, spune Ion Mocanu. În tot acest timp Securitatea păzea zona. „Era plin de securişti, în permanenţă, acolo la cabană“, spune Ion Mocanu.  

„A fost şi Ceauşescu“  

Există şi săteni convinşi că de două ori a fost şi Ceauşescu la cabana de la Cordăreni. Prima dată în anii 60, după o vizită la Dorohoi. „Mi s-a părut că l-am văzut într-o maşină de aceea IMS, cu oamenii lui”, spune Mitruţă. A doua oară, în 1970, în timpul unei vizite în judeţ, a poposit iar la Cordăreni. 

Sursa: adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *