Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme, numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. Specialiștii din sănătatea publică atenționează populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Sugestive pentru diagnostic sunt următoarele semne clinice: febră (38-40 grade), edeme ale pleoapelor și faciale („boala capetelor umflate”), însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și scăderea forței musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.
Există şi forme grave de boală, atunci când larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central. Astfel pot apărea: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită etc. Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri.
Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.
Boala nu se transmite de la om la om. Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
– Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
– Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
– Tăierea clandestină a animalelor.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, DSP recomandă populației:
– să achiziționeze animale numai de la unități avizate sanitar-veterinar;
– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităților sanitar-veterinare autorizate și să respecte recomandările acestora;
– la tocarea cărnii de porc / vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, acordând o atenție sporită la curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și la curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite;
– să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
– în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
– prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate trebuie să se prezinte la medic.