Mai mulți botoșăneni au constatat pe propria piele că așa-zisele reduceri de Black Friday sunt o păcăleală. Un botoșănean a intenționat să-și cumpere, vineri dimineață, un laptop de pe o platformă online la un preț de 1.200 lei, numai că după o oră a constatat cu stupoare că prețul era aproape dublu, în jur de 2.000 lei.
”Nu mi-a venit să cred. Prețul a fost mărit în mai puțin de o oră”, a spus botoșăneanul.
Un alt botoșănean se poate considera un norocos că și-a cumpărat un produs electrocasnic, la un preț mult mai mic, cu doar câteva zile înainte de anunțata reducere.
Iulian a achiziționat un fier de călcat de la o firmă online pe 9 noiembrie la prețul de 176,97 lei, iar același produs era la vânzare de Black Friday la un preț de 449 lei. El a trimis redacției BotosaniNews și bonul, asta pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens.
”Același produs cumpărat de mine este mai scump astăzi, de Black Friday, mult mai scump”, a declarat Iulian, considerându-se totodată un norocos că nu și-a achiziționat produsul în ziua reducerilor.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Botoșani așteaptă să vadă dacă vor fi sesizări în urma acestor reduceri. Reprezentanții CJPC spun că nu este de competența lor această sesizare, întrucât ei nu au acces la datele contabile ale firmelor.
Anul trecut, Consiliul Concurenței a atras atenția că 80% din reducerile de Black Friday nu sunt reale.
Astfel, in cadrul analizei, autoritatea de concurenta a remarcat faptul ca pretul la care se aplica reducerea (pretul de referinta, care apare ‘taiat’), afisat de comerciantii online, este mai mare decat nivelul prevazut de lege, pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate.
Mai mult, Consiliul Concurentei a constatat ca in cazul a aproximativ 29% din produsele monitorizate de Black Friday 2017, pretul taiat a fost mai mare chiar decat pretul maxim practicat in ultimele 30 de zile. Acest fapt indica o crestere/mentinere artificiala a pretului de referinta de Black Friday, arata institutia.