Zilele Colegiului Național ”A.T.Laurian” au debutat în avans odată cu lansarea ”Ghidului oportunităților de carieră din Județul Botoșani”. Pentru a marca sărbătoarea celor 160 de ani de Laurian, elevii și colaboratorii lor din cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) din Botoșani au considerat perfectă ocazia pentru a ieși pe ”piață” cu un produs propriu. Este, practic, rodul unei colaborări din ultima perioadă dintre colegiul botoșănean și specialiștii camerei de comerț, în urma căreia a fost realizat un ghid menit să întâlnească nevoia de forță de muncă tânără și dinamică a angajatorilor cu dorința de a-și găsi un start în carieră al absolvenților de liceu sau facultate din Botoșani.
Laurienii claselor a XI-a și a X-a au fost operatori de interviu, aplicând, în cadrul proiectului, câteva sute de chestionare antreprenorilor din Botoșani, aflând astfel informații despre necesarul de forță de muncă, despre așteptările angajatorilor din mediul economic botoșănean și solicitările acestora către sistemul educațional. Datele au fost centralizate de Paul Ivan, coordonatorul de proiect și echipa sa de la Camera de Comerț, astfel încât ghidul final a fost printat și este la dispoziția oricărui absolvent aflat în căutarea unei oportunități de carieră.
Lansarea produsului și închiderea proiectului ”Cariera mea în Botoșani” a avut loc joi, 14 noiembrie, la sediul CCIA, în prezența unor reprezentanți ai principalilor parteneri de pe piața muncii. Inspectorul școlar Romică Vărvăruc, Teodor Dimitriu, directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, au fost alături de Iacob Loredana, consilier în cadrul Direcției Dezvoltare și Promovare a Consiliului Județean ce a reprezentat finanțatorul proiectului.
Cei mai entuziasmați au fost, bineînțeles, elevii Colegiului Laurian care au avut satisfacția de a contribui la un ghid ce poate ajuta orice tânăr din Botoșani să-și găsească mai ușor un loc de muncă. Iar bucuria le-a fost și mai mare pentru că munca lor de agent de interviu a fost remunerată și premiată.
”Le mulțumesc tuturor celor implicați în proiect, în mod special elevilor de la Colegiul ”A.T.Laurian” pentru seriozitatea și eficiența cu care și-au îndeplinit rolul. Ghidul pe care l-am realizat împreună include o analiză structurală a pieței muncii, a dorințelor exprimate de angajatori, oferind, totodată, secretele unui bun curriculum vitae, ale unei scrisori de intenție sau ale unui interviu de succes.”, a explicat Paul Ivan. Specialistul a arătat că antreprenorii botoșănenii pun un mare accent pe spiritul de echipă al angajaților lor, în timp ce instituțiilor de învățământ li se cere revizuirea programei pentru a corespunde nevoilor din economie, facilitarea relațiilor dintre absolvenți și companii, dar și mai multă practică în programă. Ghidul va fi postat și on-line, pentru a putea fi accesat de orice tânăr interesat.