Profesorul Fortu, condus pe ultimul drum

Profesorul Panainte Fortu a fost condus sambata pe ultimul drum. In fata casei de pe strada Maramuresului, s-au adunat fosti elevi si colegi care au dorit sa-i aduca un ultim omagiu. „Domnului Fortu nu ii placea sa fie laudat, dar cum ar putea cineva sa vorbeasca despre ilustrul nostru coleg fara sa ii prezinte meritele? In putine cazuri a zidit Bunul Dumnezeu in acelasi om atatea calitati cum a facut-o generos cu distinsul nostru coleg”, a spus profesorul Nicolae Bradatan.
Cortegiul funerar a fost deschis de zeci de coroane de flori, dovada a respectului si pretuirii de care s-a bucurat acest mare dascal. "Domnul Fortu a fost o persoana cu totul deosebita, o fire foarte glumeata si un om cu o cultura generala vasta. Nu am mai intalnit un profesor ca dumnealui”, a spus Daniel Botezatu, inspector scolar general adjunct. Ca dovada a pretuirii si respectului pentru munca de o viata a profesorului Panainte Fortu, laboratorul de fizica de la Colegiul Eminescu ii va purta numele. 
Printre participantii la inmormantare s-a numarat si Dumitru Luca, decanul Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Cuza. „El a fost aproape ca si parintele nostru. Am fost foarte multi absolventi in 1970 care am urmat chiar drumul lui. Viata lui a fost meseria lui si cine a vrut sa invete a invatat”, a spus Dumitru Luca. Si fostul deputat Mihai Balta a declarat ca a fost coleg la liceul Eminescu cu profesorul Panainte Fortu adaugand ca acesta „a fost un om si un profesor extraordinar”. Printre fostii elevi care i-au prezentat profesorului ultimul omagiu s-a numarat si Traian Apetrei, directorul Teatrului Eminescu care a spus ca „Panainte Eortu a fost un om harazit de Dumnezeu pentru a fi dascal”. Profesorul Maria Stefancu si-a amintit ca Panainte Fortu a stiut ca nimeni altul sa-i motiveze pe tinerii din mediul rural, care au intrat la facultati si au iesit oameni cu adevarat. Dupa slujba de la Biserica „Sfantul Nicolae” convoiul s-a indreptat spre Cimitirul Eternitatea, acolo unde profesorul isi va dormi somnul de veci. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!