Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a anunțat, astăzi, că prin decizia de a majora salariul minim pentru a patra oară de când a preluat guvernarea țării, PSD face dovada că respectă până la capăt angajamentul de a asigura un trai cât mai bun românilor.
„Fac un apel și la sectorul privat sa se gândească mai mult la investiția în oameni! Odată respectați și plătiți mai bine, va crește și randamentul lor. E foarte important ca românii să se simtă protejați, să vadă și să simtă că le suntem aproape și că ne ținem de cuvânt, cu atât mai mult când economia crește”, a declarat Marius Budăi.
În același timp se mărește și salariul minim pentru angajații cu studii superioare și cel puțin un an vechime, salariul minim diferențiat fiind introdus în premieră anul trecut, tot de Guvernul PSD.
„Le reamintesc colegilor de la PNL care se pregătesc să intre la guvernare că majorarea salariului minim nu este opțională. În Programul de Guvernare promovat de PSD și votat de Parlament este prevăzut că salariul minim trebuie să ajungă la 2.500 de lei brut în 2022. Ca ministru al Muncii și Justiției Sociale m-am ținut de cuvânt și am realizat toate majorările de venituri promise pentru fiecare român. Guvernul PSD a programat pentru anul viitor creșterea punctului de pensie la 1.775 de lei, creșterea anticipată a salariilor din învățământ, de la 1 septembrie 2020, la nivelul anului 2022, precum și creșterea salariului minim. PNL, în schimb, a anunțat eliminarea salariului minim pe economie, o măsură catastrofală, care pulverizează întreg sistemul de salarizare al țării și produce grave perturbații economice și sociale”, a declarat Marius Budăi.
„Mai mult, în funcție de salariul minim se acordă o serie de subvenții. De la 1 ianuarie 2020 salariul minim net va fi de 1.363 de lei, cu 55% mai mare față de 878 de lei, cât era atunci când PSD a preluat guvernarea. Pentru cei cu studii superioare și 1 an vechime salariul minim net va ajunge la 1.563 de lei net. Beneficiari direcți vor fi peste 1,3 milioane de români, la care se adaugă 116.000 de angajați cu studii superioare și cel puțin 1 an vechime. În Botoșani sunt 36.000 de persoane care se încadrează în această categorie”, a subliniat ministrul Muncii.
Deși este interimar, guvernul condus de Viorica Dăncilă poate să adopte această măsură în temeiul prevederilor Codului Muncii. Conform articolului 164, alineatul (1) „Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.
„Așadar, premierul desemnat, Ludovic Orban nu cunoaște legislația pe care va trebui să o aplice dacă va ajunge la guvernare. Prin intenția de eliminare a salariului minim PNL își demonstrează atât amatorismul și nepriceperea, cât mai ales ignoranța în privința mecanismelor economice și sociale. Opozanții noștri anunță, însă, austeritatea, iar toate aceste beneficii câștigate de români ar putea fi anulate sau diminuate. Stă în puterea fiecărui botoșănean și a fiecărui român să oprească valul de austeritate anunțat de PNL! Singurul candidat care poate garanta că măsurile luate sau anunțate de PSD nu vor fi anulate este Viorica Dăncilă”, a completat Marius Budăi.
Sursa: comunicat PSD
De ce dati salarii la muncitori mari ca sa stea pe 1500 lei sa facem noi legea nu ei!
PSD tot timpul a dat salarii mari si lea marit de ce ?? Sa ne ceara muncitorul socoteala ? !
Cata vrajeala are „doamna”in blue!