Cum au reuşit edilii unei comune din județul Botoșani să-şi facă din bugetul local servicii de ambulanţă şi de pompieri

Foto adevarul

Într-o comună din judeţul Botoşani, autorităţile locale au reuşit cu fonduri din bugetul local să pună pe picioare un serviciu de pompieri, de ambulanţă şi să cumpere utilaje pentru deszăpezirea comunei.

În comuna Vârful Câmpului, din judeţul Botoşani, autorităţile locale au cumpărat din bugetul propriu o maşină de pompieri, echipamente pentru deszăpezire dar au făcut rost şi de o ambulanţă second-hand. Mai mult decât atât, au reuşit să pună pe picioare, în cadrul Primăriei, un serviciu voluntar pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, un corp de asistenţi pentru ambulanţă dar şi un grup de muncitori însărcinaţi cu deszăpezirea. ”Ne-am gândit că toate aceste aspecte ţin până la urmă de civilizaţie. Să ne plângem că nu avem una, nu avem alta, că suntem departe de oraş, nu cred că ne ajută”, spune Maria Huţu, edilul din Vârful Câmpului.

Record al voluntarilor din comună

Prima investiţie a fost maşina de pompieri. Încă din 2016, oamenii din Vârful Câmpului au cerut la Primărie un serviciu de pompieri capabil să stingă focul. Şi asta din cauza numeroaselor incendii care izbucnesc la ţară, fie din cauza vegetaţiei care se aprinde, fie a coşurilor de fum sau a neglienţei celor în vârstă, rămaşi singuri.

”Era o investiţie necesară pentru că aşa câştigăm timp la incendii, reuşim să mai salvăm din gospodării, ducem şi apă, umplem fântânile oamenilor pe timp de secetă”, spune edilul. Maşina de pompieri de fabricaţie austriacă, deşi este veche, îşi face treaba spun autorităţile locale. Şi asta în condiţiile în care este dotată cu furtune capabile să împrăştie apă şi spumă dar şi un tun funcţional cu apă. Totodată maşina deja a fost folosită la numeroase intervenţii în ultimii doi ani. Majoritatea incendii dar şi transporturi de apă pe timp de secetă. Este operată de un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă format din oameni care au alte meserii dar care intervin din spirit civic. Astfel sunt secretari sau paznici în viaţa de zi cu zi, dar atunci când sună alarma se urcă în maşina de pompieri a Primăriei şi pleacă la intervenţie. De multe ori au ajuns înaintea serviciilor profesioniste şi au lichidat singuri incendiile.

”Am avut destule intervenţii şi am ajuns în timp optim. De câteva ori chiar înaintea detaşamentului din zona noastră”, spune Gheorghiţă Agafiţei, şeful serviciului voluntar din Varful Câmpului.   

Ambulanţă pentru nevoiaşii şi bolnavii satelor  

Totodată anul acesta a fost primită şi o ambulanţă, prin donaţie. Maşina, ca şi în cazul celei de pompieri, este second hand. Dar este dotată cu aparatură medicală funcţională. Pentru folosirea acesteia, Primăria a reuşit să constituite un corp de asistenţi medicali care să opereze pe ambulanţă. ”Avem asistente, asistentă comunitară şi şofer pe ambulanţă”, spune Maria Huţu. Propriu-zis ambulanţa este folosită pentru sătenii nevoiaşi şi bolnavi care nu se pot deplasa la unităţile medicale sau la unităţile medico-sociale. Totodată cu ambulanţa, asistentele merg prin sate şi oferă asistenţă medicală bătrânilor, mamelor cu nou-născuţi, bolnavilor cronici şi la nevoie îi transportă. ”Avem 150 de oameni nevoiaşi pe raza comunei dar şi mulţi bolnavi cronici, oameni imobilizaţia la pat. De aceea am considerat că este foarte necesar acest serviciu. Operează deja şi fac vizite la oameni”, precizează autorităţile locale.  

Sursa: adevarul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *