Santaj la pensii anchetat cu politia

campania.jpg

Zeci de botosaneni l-au reclamat la prefectura si la conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) pe unul dintre medicii care-i evalueaza pe bolnavii cu grad de invaliditate.

Potrivit reclamatiilor, Liliana Teodoriu le vorbeste urat pacientilor, le solicita consultatii si acte care nu sunt necesare pentru dosar, ii amana saptamani intregi pentru a le analiza dosarul, dar mai ales ar cere bani in schimbul unui aviz favorabil. Numai luna trecuta au fost inregistrate sapte astfel de plangeri.

"Le vorbeste urat si nu ii consulta. Practic comisia de verificare a persoanelor bolnave este compusa doar dintr-o persoana, fapt ce ii permite doamnei doctor comportamentul pe care il are", a precizat Neculai Airinei.

Una dintre sesizari este semnata de un barbat care a fost operat de peste 10 ori la picioare, dupa un accident grav.

"Primul lucru care m-a intrebat a fost de unde am avut banii de operatie. M-a intrebat in fata «Tu stii cat costa un dosar de pensionare?». Pentru ca m-am facut ca nu inteleg ca trebuie sa ii dau bani, ma cheama la fiecare sase luni la comisia de reevaluare. Chiar cand eram lipit de pat si ma scoteau pe patura din casa, ma chema la comisie sa vada daca nu pot merge la munca. Nu pot indoi picioarele. Mi-a spus ca atat timp cat pot duce mainile la gura nu sunt gradul I si pot merge la munca. Ultima oara cand mi-a dat gradul mi-a spus ca ma operasem de curand, ca altfel nu imi mai dadea. Azi as renunta la toti banii sa ma fac iar bine", a fost marturia acestuia.

O femeie a mentionat ca, desi doctorul nu i-a cerut niciodata bani, i-a sugerat acest lucru.

"Daca nu vrei sa te conformezi, iti spune intruna ca este extrem de greu sa iti pastrezi un handicap de gradul I", a spus o clienta mai veche a comisiei.

Alti pacienti spun ca medicul nu le-a solicitat bani, insa a dorit cu orice pret sa ii declasifice.

"Sotul avea neoplasm de stomac, care i-a fost inlaturat chirurgical, diabet de gradul II si obezitate. Doamna doctor i-a dat din gradul 2 gradul 3 pentru ca spunea ca poate munci cu jumatate de norma pana la scoaterea treptata din sistemul de pensii. A murit dupa cateva luni si a iesit din sistem", a aratat o botosaneanca. 

Anchete in derulare

Datele CJP arata ca 18 din cei din 19 bolnavi care au contestat in decembrie solutiile date de medicul botosanean au avut succes la Bucuresti, fiind admisi sau reincadrati in gradele anterioare.

"Este in desfasurare o ancheta administrativa", a precizat Stefan Dodita, directorul CJP, adaugand ca eventuale sanctiuni vor fi dictate de Comisia de disciplina.

Cazul a ajuns si in atentia Inspectoratului Judetean de Politie (IJP). "Reprezentantii CJP au inaintat o sesizare cu privire la medicul Liliana T., pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, dupa ce institutia respectiva a primit mai multe sesizari la adresa medicului. Ancheta este intr-o faza incipienta", a declarat Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul IJP.

Acuzatii respinse de medicul specialist

Medicul Liliana Teodoriu este convinsa ca semnatarii sesizarilor sunt din randul celor care nu au obtinut deciziile dorite. "Toti cei care ma reclama sau ma contesta sa aduca si dovezi. Asa este usor sa spui povesti nemuritoare. M-au inregistrat cand vorbeam urat sau le ceream bani? Cei care ma acuza de astfel de lucruri de ce nu spun ca sunt depensionati?", a specificat Liliana Teodoriu.

Medicul a adaugat ca dosarele sunt o incercare a conducerii CJP de a o destitui pentru ca nu accepta ilegalitatile acesteia. "Domnul director, care este si jurist de profesie, incalca codul muncii dupa cum doreste. Ne da sa muncim tot mai mult, dar fara sa ne si remunereze corespunzator. Intr-o saptamana mi-au trecut prin mana 162 de persoane la comisie. Peste 30 pe zi, iar norma este de 20. Normal ca sunt reclamatii. De exemplu toata corespondenta pentru cabinet nu a ajuns la mine. Conducerea vrea sa ma denigreze pentru ca am mai multe litigii de munca cu ei", a mai spus Liliana Teodoriu.

Medicul a avut peste 30 de litigii cu CJP si a castigat o buna parte din acestea.

In judetul Botosani beneficiaza de pensii de invaliditate peste 12.000 de persoane, majoritatea acestora la gradele II (peste 6.000) si trei (peste 5.000). Doar aproximativ 450 de persoane sunt incadrate la gradul I, considerat si cel mai grav.

Acestea beneficiaza lunar de o pensie medie de 503 lei. Numarul mare al pensionarilor de invaliditate i-a determinat pe guvernanti sa ceara evaluarea
 mai atenta a dosarelor si chiar controale cu politia pentru a se vedea daca bolnavii nu muncesc in strainatate.

Castilio.JPG