Scandal de la salarii in invatamant

Invatamantul botosanean da in clocot dupa ce s-a aflat ca se doreste aplicarea majorarii salariale de 15%, dar fara a se tine cont ca exista hotarari judecatoresti prin care scolile au fost obligate sa modifice incadrarea personalului in baza legii care prevedea o majorare de 33%. Daca vor primi salarii mai mici, oamenii ameninta ca vor intra in greva, iar conducerile celor doua sindicate din educatia botosaneana sunt decise sa inainteze plangeri penale impotriva tuturor celor care vor decide sa nu se respecte hotararile judecatoresti. Liderii sindicalistilor sustin ca majorarea de 15% a salariilor trebuie aplicata la salariile din octombrie 2010, cele rezultate in urma reincadrarii dispuse prin hotararile judecatoresti.

Printr-o adresa a Ministerului Educatiei, s-a transmis inspectoratelor scolare ca trebuie sa se incadreze in prevederile bugetare privind cheltuielile de personal si sa vizeze lunar statele de plata din scoli. Data fiind situatia creata, conducerile Sindicatului Invatamantului Preuniversitar si Ligii Sindicatelor din Invatamant au facut front comun si au trimis un memoriu Inspectoratului Scolar Judetean si Ministerului Educatiei. In memoriu se arata ca nerespectarea hotararilor judecatoresti reprezinta o grava incalcare a legii. Mai mult, nu exista nicio prevedere legala care sa ateste obligatia inspectoratelor scolare de a aviza statele de personal, acest lucru fiind atributul Consiliului de Administratie al fiecarei scoli.

Directorii de scoli sunt bulversati, fiind practic intre ciocan si nicovala. Data fiind aceasta situatie, se va inregistra o intarziere in plata salariilor aferente lunii ianuari