Accidentul înfiorător cu 10 morți produs în Ialomița a îndoliat întreaga Românie și este cel mai grav incident rutier înregistrat în ultimii cinci ani în țara noastră. Din nefericire, cea mai mare tragedie petrecută pe o șosea de la noi a fost în urmă cu aproape 40 de ani. Atunci 48 de oameni au murit, iar alți 35 au fost răniți, după ce un autobuz s-a prăbușit într-o mlaștină din județul Botoșani.
Potrivit informațiilor oficiale, cea mai mare catastrofă rutieră din istoria României a avut loc pe 29 iunie 1980, pe un drum din judeţul Botoşani, la graniţa cu Suceava. Șoferul unui autobuz plin cu oameni nu a mai putut stăpâni mastodontului din cauza unei defecţiuni tehnice şi s-a prăbuşit într-o mlaştină adâncă de la marginea şoselei. Supraviețuitorii accidentului au povestit că, după trecerea râului Siret, pe un segment de drum înălţat denumit “La 7 poduri”, s-a auzit un zgomot puternic, autobuzul a scăpat de sub control, a părăsit şoseaua prin dreapta, de pe un pod, şi s-a prăbuşit într-o mlaştină. 48 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 35 au fost rănite.
Valeria Aparaschivei, soţia şoferului ocupa în autobuz locul din dreapta faţă, și a făcut mărturisiri sfâșietoare despre clipele de viață și moarte.
“În momentul producerii accidentului, autobuzul a rupt balustrada podului şi a căzut pe o parte în mlaştina de sub pod. În urma izbiturii, geamurile laterale s-au spart şi apa a năvălit în interior, împingându-i pe mulţi dintre pasageri afară. Mulţi dintre cei care au ieşit însă la suprafaţa apei s-au înecat, pentru că nu ştiau să înoate. Eu am fost conştientă că am venit cu umărul în rama geamului, am reuşit să ies printr-un geam lateral şi am ştiut să înot, asta m-a salvat, altfel acolo rămâneam şi eu. Autobuzul a căzut întâi pe o parte, iar apoi s-a lăsat la fund, după ce s-a întors cu roţile în sus. Oamenii se ţineau unii de alţii, în încercarea de a se salva”, și-a amintit Valeria Aparaschivei într-un interviu oferit în urmă cu ceva timp.
Autobuzul cu numărul de înmatriculare 31-SV-2049 a plecat în acea zi fatidică din Fălticeni și ar fi trebuit să ajungă în Botoșani, șoferul făcând o cursă regulată. La plecare, mai multe femei, copii şi bărbaţi s-au îngrămădit în mastodontul neîncăpător, cu motorul în interior. Pe parcursul cursei, alţi călători nerăbdători din Salcea şi Dumbrăveni au sporit înghesuiala în maşina supraaglomerată.
Sursa: Cancan
Domnule care ați scris acest articol este adevărat cele afirmate ,sunt unul dintre cei care a suferit prin perderea a două ființe dragi nouă fam.Cretu și Aboriței,respectivi mamă și cuscră care veneau de la sf.Ioan ce la Suceava se îndreptau spre Hănești Sarata-Basarab .Nu vreau să vorbesc de durerea pricinuită ci de faptul că ați mai scris de acest accident groaznic ,ci de faptul că o anumită doamnă a luat în derâdere că de ce mai dezgropați morți scuze dar durere mai mare nu se putea. Un om civilizat spunea doar ,,DUMNEZEU SĂ LE DEA ODIHNĂ VEȘNICĂ !Cei 48 de morți nu au greșit cu nimic !Odihnă veșnică tuturor !Scuze dacă am greșit cu ceva !