„Pe Prut și nu numai, de ceva vreme (câțiva ani) se constată pești infestați cu anisakis (viermi). Acest vierme are de regula 3 cm lungime. Terminologia e introdusa încă din 1960, viermele putând cauza afecțiuni severe chiar dacă nu mai sunt vii însă se găsesc în pestele consumat. În Spania, anual, 8000 de oameni cad prada acestor viermi. Aparent mai multe specii de pești răpitori din Prut au avut și probabil ar mai putea avea acest vierme parazit înfipt în carne. Peștii Prutului pot conține acești paraziți iar pescarii au ajuns sa verifice carnea peștilor cu lumina intensă, foarte amănunțit”, anunță ecologul român Silviu Gurlui.
El explică și „explozia” de viermi:
„Prutul adună poluanți exotici din varii canalizări și deversări începând din Cernăuți continuând cu orașul Ungheni, urmează Iașiul și contribuția Bahluiului ce se varsă tot în Prut. Acești pești cu paraziți au solzii ce capătă o aliură cumva neobișnuită, peștii suferă, au mobilitate mai grea, nu se pot hrăni în mod obișnuit și cad pradă mult mai ușor pescarilor prin nada întinsă. Acest vierme este un nematod care parazitează peștele. Când este consumat de om, poate să adere la peretele stomacului sau al intestinului. Acolo produce leziuni și o serie de probleme digestive care se pot agrava. Poate provoca inflamații ale țesuturilor din sistemul digestiv. Poate produce dureri, febră, greață și vomă, diaree. Parazitul Anisakis poate fi distrus prin expuere la temperaturi extreme, mai ales prin congelare timp de 24 de ore, la minus 20 de grade Celsius. În om nu poate trai mai mult de 15 zile. Nu se poate înmulți dar poate cauza, în anumite condiții, afecțiuni corelate cu imunitatea organismelor infectate”.
Sursa: lyberti.com