Un grup de angajate al Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi a depus zilele acestea o scrisoare deschisă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), în care solicită autorităţilor să ia măsuri pentru „a stopa acţiunile de distrugere“ a unităţii medicale. Acestea susţin în textul scrisorii că au existat mai multe sesizări adresate Secretariatului General al Guvernului, cât şi Ministerului Sănătăţii, însă nu au fost luate niciun fel de măsuri concrete.
„Vă rugăm ca prin luarea măsurilor legale să ne protejaţi asigurându-ne drepturile fundamentale şi constituţionale la demnitate, la muncă şi protecţia socială a muncii, libertatea de exprimare, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii“, precizează acestea în scrisoarea deschisă. În text sunt menţionate o serie de nereguli care ar fi fost făcute prin intermediul unui „grup infracţional organizat“ existent la nivelul spitalului, format din manager, director financiar-contabil, şef serviciu tehnico-administrativ, jurist şi alţi angajaţi cu funcţii de conducere.
CITITI CONTINUTUL INTEGRAL AL SCRISORII AICI
Printre altele, semnatarele susţin că au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea unor funcţii, însă fără să fie respectate normele în vigoare. „Au fost atrase numeroase contestaţii din partea participanţilor şi organizaţiilor sindicale şi profesionale, bulversând activitatea personalului prin decizii ilegale, abuzive şi scandaloase, multe dintre ele au fost anulate ulterior în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive ce nu au fost respectate în totalitate, dar şi prin angajarea unor persoane care efectuează activităţi total diferite faţă de cele prevăzute în fişele posturilor ocupate în evidenţele de personal“, se menţionează în scrisoarea dechisă. Acest aspect referitor la statele de funcţii şi la gradul de ocupare a locurilor de muncă a fost constatat şi de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi precizat ulterior în raportul emis. „Referitor la activitatea RUNOS au fost constatate nereguli în statele de funcţii, în sensul că acestea nu reflectă starea reală de ocupare a locurilor de muncă, regulamentul de organizare şi funcţionare nu este actualizat în conformitate cu structura funcţională şi organigrama, iar din verificarea prin sondaj a dosarelor de concurs pentru ocuparea posturilor vacante s-a constatat încălcarea prevederilor legale în domeniu“, se menţionează în raportul Corpului de Control al MS.
Un alt punct din scrisoarea deschisă este legat de achiziţionarea unui autorefractometru în valoare de 81.000 de lei pentru dotarea cabinetului oftalmologic, care însă nu a fost pus în funcţiune deşi este cumpărat din anul 2016. De asemenea, acestea mai reclamă „comportament adeseori dispreţuitor faţă de pacienţi şi subordonaţi, generând în colectiv, în mod direct sau prin interpuşi, o stare permanentă de tensiune, neîncredere şi teamă faţă de unii colegi şi faţă de conducerea Institutului de Psihiatrie «Socola» Iaşi“. Dr. Gabriel Oprişanu, managerul unităţii medicale, a precizat că nu poate încă exprima un punct de vedere referitor la conţinutul scrisorii, însă are în vedere deschiderea unui proces.
„Nu mă pot pronunţa, public, în legătură cu aşa-zisa scrisoare deschisă întrucât atât eu, cât şi celelalte persoane nominalizate în documentul respectiv analizăm, împreună cu avocaţii, posibilitatea unei acţiuni în instanţă. Tot ce pot să vă spun este că, din câte am înţeles de la colegii din Institut, prin această scrisoare, una dintre semnatare încearcă să acopere o altă faptă foarte gravă pe care ar fi săvârşit-o şi pentru care va trebui să răspundă în faţa instituţiilor abilitate“, a precizat managerul Institutului „Socola“.
Sursa: Ziarul de Iași