Operatii cu muzica la Spitalul Judetean

Ca sa scape de tacerea apasatoare din salile de operatii, o parte dintre medicii botosaneni obisnuieste ca, in timpul interventiilor, sa asculte muzica clasica, latino, pop, rock sau pur si simplu radioul.

Seful sectiei de ortopedie din cadrul celui mai mare spital din judet este unul dintre specialistii care nu pot opera fara muzica. "Avem o geanta cu cateva zeci de casete si CD-uri cu muzica foarte variata, de la ambientala la Vivaldi, Mozart, dar si Michael Bolton, Julio Iglesias, Mariah Carrey sau Patricia Kaas. Depinde foarte mult si de dispozitia in care suntem dar si de gradul de dificultate al operatiei", a spus Radu Malancea.

Situatia nu este cu mult diferita nici la Maternitate, unde medicii au parte de muzica prin difuzoarele instalate in intreg spitalul. "Ascultam muzica in fiecare sala de operatii. Unii mai in surdina, altii mai tare, dar indeajuns cat sa se poata opera, pentru ca operam, nu dansam", a precizat Maria Olaru, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie.

Cand tensiunea intraoperatorie ajunge la cote maxime, specialistii mai scapa si cate o injuratura. Toate "accesoriile" sunt abandonate brusc in momentele de maxima concentrare si nici "musca" nu se aude pana cand nu sunt depasite. "Cand esti cu mainile in plaga, starile emotionale sunt destul de puternice. Ascultarea unor acorduri muzicale nu fac decat sa descarce aceste stari de tensiune", a explicat doctor Nicolae Vlad, medic specialist psihiatru.

Interventii efectuate in tacere

Exista si medici care prefera o liniste de mormant in sala de operatii, fie pentru ca se pot concentra mai bine, fie pentru ca nu au la dispozitie aparatura necesara. "Eu ascult muzica in mintea mea. Nu avem in sala de operatii un casetofon cat de cat performant, si unii prefera fara muzica", a precizat Ovidiu Mimor, specialist oftalmolog.

Cu toate acestea, majoritatea chirurgilor apreciaza valoarea unei melodii in sala de operatii, dar si in intreg actul medical, spunand ca muzica ar trebui folosita pe o scara mai larga. "Ascultarea unor acorduri muzicale nu face decat sa descarce tensiunea acumulata in timpul operatiei si sa creeze o atmosfera mai placuta, atat pentru cadrele medicale, cat si pentru pacienti. Colegii de la Iasi asculta in permanenta muzica in sala, iar la Maternitatea din Timisoara toti bebelusii aveau deasupra incubatoarelor un difuzor pentru muzica. Ajuta extrem de mult, dar putini recunosc", a spus doctor Dorin Bodnar, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Judetean.

In 2010, la Spitalul Judetean au fost operate peste 3.000 de persoane.

Castilio.JPG