Vieti puse in pericol de drumurile proaste

Pacientii in stare grava sunt pusi in pericol de calitatea drumurilor, valorile indicate de aparatele de masura din ambulante fiind de multe ori influentate de starea soselelor.

"Am ajuns ca la un drum spre Iasi, cand avem de transportat un pacient grav, sa rugam ambulantierul sa traga masina pe dreapta pentru a putea masura macar tensiunea la parametri cat de cat reali. Din pacate drumurile din judet afecteaza tot mai mult aparatura, care este fixata pe peretii ambulantei si de la vibratii da mai tot timpul erori. Aceste ambulante au deja trei ani de folosire si, teoretic, la cinci ani ar trebui casate", a precizat Liliana Mateciuc, medic specialist in urgente in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta.

De aceeasi parere sunt si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), al caror serviciu SMURD deja se intalneste cu probleme ale aparaturii din cauza drumurilor de o calitate precara. "Daca ambulanta nu a fost implicata in vreun accident, pentru ca aparatura sa fie stricata din acest motiv, drumurile sunt principalul inamic al acestora", a precizat colonelul Radu Anton, seful ISU Botosani.

Din acest motiv, cadrele medicale din spitalele din judet sunt indemnate sa solicite ambulanta aeriana SMURD de la Iasi, elicopterul pus la dispozitie de Inspectoratul de Aviatie al Ministerului de Interne deservind si Botosaniul. "Din pacate mai sunt si colegi medici care au o oarecare reticenta la a solicita elicopterul de la Iasi. Daca e un caz grav si se impune, de ce nu? Poate fi diferenta dintre viata si moarte. Uneori am chemat noi elicopterul", a mai spus Liliana Mateciuc.

Castilio.JPG