Comunicat de presa al Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani despre dosarul Amisculesei

Urmare a comunicatului de presă din data de 13.01.2011, privind descinderile efectuate de către procurorii din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, Direcţiei Generale Anticorupţie  – Serviciul Anticorupţie Judeţean Botoşani, cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Botoşani, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Suceava, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Botoşani, la cele 48 de locaţii din Municipiul Botoşani şi 10 comune din judeţul Botoşani, unde au efectuat percheziţii şi controale economico – financiare la depozite, spaţii comerciale şi locuinţe aparţinând mai multor persoane fizice şi juridice, informăm opinia publică despre următoarele:
În dosarul nr. 1097/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani,  a fost propusă arestarea preventivă a inculpaţilor :
– AMIŞCULESEI DUMITRU – director general al SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI;
– CIMPOI FLORIN – consilier juridic la  SC DARYANY FIRACOS  SRL BOTIŞANI, SC FISHMAR BOYS SRL RĂCHIŢI şi SC CORROS SRL RĂCHIŢI (administrator în fapt al SC FISHMAR BOYS SRL RĂCHIŢI şi al SC SANDOKAN SRL RĂCHIŢI), 
– AMIŞCULESEI MARIUS – DUMITRU – angajat al SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI,
– AMIŞCULESEI ANDREI – angajat al SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI,
– VIERIU MITICĂ – angajat al SC FISHMAR BOYS SRL RĂCHIŢI,
– ARBORE VASILE – angajat al SC DARIANY FIRACOS SRL BOTOŞANI,
– PAVEL IOAN-  angajat fără forme legale al inculpatului AMIŞCULESEI DUMITRU,
–  toţi cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de „evaziune fiscală”, infracţiuni privind producerea de băuturi alcoolice distilate în afara antrepozitului fiscal, infracţiuni de „deţinere şi comercializare a băuturilor alcoolice accizabile, cu încălcarea legislaţiei fiscale”, „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, respectiv infracţiuni de „spălare de bani”, în cazul primilor doi inculpaţi.
Tribunalul Botoşani a dispus prin Încheierea nr. 4/15.01.2011, arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 29 de zile.
În cauză se mai efectuează cercetări faţă de învinuiţii PĂDURARIU MARINICĂ, ş.a., (alte 4 persoane), respectiv faţă de persoanele juridice învinuite SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI, SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI, SC FISHMAR BOYS SRL RĂCHIŢI;
Concomitent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, efectuează cercetări în dosarul nr. 1197/P/2010, în care sunt învinuite un număr de 116 persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, persoane fizice autorizate, etc., privind achiziţia şi revânzarea băuturilor alcoolice – rom şi votcă, prin punctele de lucru proprii – magazine – cafe – baruri, etc., acuzaţiile constând în comiterea unor infracţiuni de „evaziune fiscală ” şi vânzare de băuturi alcoolice accizabile în afara cadrului legal.
Referitor la organizarea şi desfăşurarea întregii activităţi infracţionale, precizăm că prin calităţile deţinute de inculpatul CIMPOI FLORIN la SC FISHMAR BOYS SRL RĂCHIŢI şi la SC SANDOKAN SRL RĂCHIŢI, respectiv de inculpatul AMIŞCULESEI DUMITRU  la SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI, aceştia prin asociere, cu intenţie directă, au realizat o construcţie comercial juridică privind continuarea activităţii de producere şi îmbuteliere  a băuturilor alcoolice spirtoase – rom şi votcă 22 0 – respectiv de vânzare en – gross către circa 150 de clienţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, întreprinderi individuale sau familiale.
Inculpatul CIMPOI FLORIN, a realizat construcţia juridică constând din modul de organizare şi administrare juridică a societăţilor, cu scopul de evitare a răspunderii penale şi civile, în calitate de asociaţi sau administratori ai societăţilor implicate, pentru membrii familiei, Amişculesei Dumitru, respectiv pentru evitarea aprovizionării pe aceeaşi firmă cu produsele de bază necesare activităţii infracţionale : Dilusol 91% şi pet – uri.
Inculpatul Amişculesei Dumitru a realizat organizarea activităţii propriu – zise de aprovizionare, curăţire chimică a alcoolului etilic de fenoftaleină şi clorură de sodiu, în vederea producerii prin mixare a băuturilor alcoolice – rom şi votcă – 22 0, respectiv vânzare en –gross de la locaţia din mun. Botoşani, str. Popăuţi nr. 10, jud. Botoşani şi en – detail prin magazinele proprii.
Cei doi inculpaţi au creat aparenţele unor afaceri comerciale legale cu naturi diferite.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizei este de 3.196.288 lei (743.322, 79 euro) – 1 euro aproximativ 4,3 lei, la care se va adăuga TVA şi impozit pe profit.
În perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, în sistemul pe care l-au creat, inculpaţii au realizat un profit brut de circa 951.000 lei (705.000 lei-costuri pentru achiziţie Dilusol 91% – 100.000 litri; 1.656.000 lei – sume încasate din vânzarea cantităţii de 368.000 litri rom şi votcă la preţul mediu de 4,5 lei);
Produsul Dilusol 91%, conţinând alcool etilic în procent de 96%, denaturat cu fenoftaleină, cu apă dedurizată şi hidroxid de sodiu este de origine agricolă – cereale.
În urma analizelor Larex şi a raportului de expertiză tehnico – ştiinţifică, a rezultat o concentraţie alcoolică de 91,24 0, acest produs putând fi curăţat de fenoftaleină, – care are culoarea roz –violet, prin tratare cu cărbune activ sau bentonitu.

 În cauză au fost extinse cercetările în ziua de 15.01.2011, şi faţă de învinuitul PĂDURARIU MARINICĂ, angajat al SC FISHMAR BOYS SRL, care a fost reţinut în după-amiaza zilei sus menţionate pentru 24 de ore, pentru săvârşirea unor infracţiuni de „complicitate la evaziune fiscală”, „de producere a băuturilor alcoolice distilate în afara antrepozitului fiscal”, „de deţinere şi comercializare a băuturilor alcoolice accizabile, cu încălcarea legislaţiei fiscale”, respectiv de „asociere în vederea săvârşirii unor infracţiuni”, acesta fiind lăsat în libertate, urmare a declaraţiilor date la data de 16.01.2011.

Sub aspectul situaţiei de fapt, inculpaţii în calităţile lor sus –menţionate, în perioada 01.09.2010 – 12.01.2011, au desfăşurat acte materiale de complicitate privind aprovizionarea cu DILUSOL 91%, de la SC SIROMEX DRINKS SRL Baia Mare, acte materiale de complicitate privind obţinerea acoolului etilic prin filtrare, de producere şi îmbuteliere a băuturilor spirtoase rom şi votcă – 22 0 , respectiv acte materiale de complicitate privind vânzarea băuturilor alcoolice spirtoase către clienţi.
De menţionat că, din cantitatea de 104.000 litri DILUSOL 91%, aprovizionată în aceeaşi perioadă, cantitatea de 100.000litri a fost filtrată, obţinându-se 96.000 litri alcool etilic, care a fost utilizat în perioada sus – menţionată la producerea cantităţii totale de 384.000 litri băuturi alcoolice spirtoase rom şi votcă.
Cantitatea de 4.000 litri DILUSOL 91% aprovizionată la data de 11.01.2011 a fost identificată şi ridicată cu prilejul percheziţiei locaţiei sus menţionate.
Activitatea infracţională descrisă anterior a fost realizată cunoscând caracterul ilicit al acesteia, inculpatul CIMPOI FLORIN, administrator în fapt, potrivit procurii notariale al SC FISHMAR BOYS SRL BOTOŞANI, utilizatorul Secţiei de Îmbuteliere subînchiriate de la SC PASCOVICIUS SRL BOTOŞANI, asociindu-se cu inculpatul AMIŞCULESEI DUMITRU –director general la SC DANYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI şi cu inculpaţii AMIŞCULESEI MARIUS – DUMITRU, AMIŞCULESEI ANDREI, fii sus – numitului şi angajaţi ai SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI, VIERIU MITICĂ şi ARBORE VASILE, în scopul anterior menţionat.
În perioada 01.09.2010 – 31.12.2010, s-au efectuat 6 curse lunar, aprovizionând 4.000 litri DILUSOL 91%, la fiecare cursă, iar în perioada 01.01.2011 – 12.01.2011, s-au efectuat 2 curse, aprovizionându-se la fiecare cursă aceeaşi cantitate.
În fiecare lună, o cursă era efectuată cu documente legale de însoţirea mărfii, iar 5 curse se efectuau fără astfel de documente. În luna ianuarie 2011, cele două curse au fost efectuate cu documente legale de însoţire a mărfii.
Inculpaţii cunoşteau faptul că băuturile alcoolice spirtoase sunt produse ilegal în afara antrepozitului fiscal şi că sunt deţinute şi comercializate cu încălcarea reglementărilor privind băuturile spirtoase accizabile.
Inculpatul Amişculesei Dumitru, în calitate de director general al SC DARYANY FIRACOS SRL BOTOŞANI, a dispus comercializarea prin punctele de lucru ale societăţilor – magazinele Griviţa bl.Z13, Bucovina nr.15, Calea Naţională bl. K1 şi Curcubeului nr.6, băuturi alcoolice rom şi votcă 22 0  netimbrate, fără documente legale de provenienţă şi fără evidenţierea în contabilitate a acestor operaţiuni comerciale, fiind ajutat în acest sens de către fii săi, inculpaţii Amişculesei Marius –Dumitru şi Amişculesei Andrei, angajaţi ai acestor societăţi.
Inculpatul CIMPOI FLORIN, în calitatea de administrator în fapt, a desfăşurat acte materiale privind omisiunea în tot a evidenţierii în acte contabile, a operaţiunii comerciale constând în aprovizionarea cu pet-uri de 10 litri, de către SC SANDOKAN SRL RĂCHIŢI- administrator în fapt CIMPOI FLORIN, în baza împuternicirii notariale dată de asociat unic/administrator CIMPOI ELENA, mama  sus numitului,în prezent decedată.
În cunoştinţă de cauză, cu privire la întreaga activitate infracţională desfăşurată, a disimulat natura banilor obţinuţi prin săvârşirea infracţiunilor anterior enunţate, creând o aparenţă de legalitate a veniturilor obţinute.

În cauză se efectuează cercetări faţă de învinuitul COMAN DĂNUŢ, reţinut la data de 13.01.2011, actualmente în stare de libertate, şef al Secţiei de producere şi îmbuteliere a băuturilor spirtoase la SC SIROMEX DRINKS SRL BAIA MARE, jud. Maramureş, pentru infracţiunea de „evaziune fiscală”, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de circa 190.000 lei.

Referitor la declaraţiile de presă ale doamnei LILIANA BARBU, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, din data de 13.01.2011, precizăm că afirmaţiile făcute sunt nefondate şi nedocumentate,  iar prin raportare la conţinutul lor sunt de natură să alarmeze în mod nejustificat opinia publică. Produsul DILUSOL 91%, aşa cum rezultă din expertizele tehnice efectuate, este practic alcool etilic colorat cu fenoftaleină, nefiind adevărate afirmaţiile potrivit cărora acesta ar reprezenta un solvent chimic utilizat în procese de curăţire a metalelor, etc., respectiv afirmaţiile potrivit cărora acesta ar conţine diluant sau alte substanţe toxice.

Cu acest prilej, adresăm mulţumiri Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, pentru sprijinul oferit în perioada 13. – 17.01.2011, constând în asigurarea trupelor necesare descinderilor şi securizării locurilor percheziţiilor,  a autovehiculelor puse la dispoziţie, asigurarea birourilor pentru anchetă, realizarea activităţii de executare mandatelor de aducere, precum şi pentru toate celelalte activităţi ce au contribuit la reuşita activităţii de urmărire penală desfăşurată în această cauză, apreciem noi.
Motivele care au stat la baza deciziei de a efectua ancheta în sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, rezidă din necesitatea de a asigura continuitate actelor de urmărire penală, gestionarea corespunzătoare a numărului mare de audieri, asigurarea confidenţialităţii şi securităţii în cauză, etc..
De asemenea, adresăm mulţumiri, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, Direcţiei Generale Anticorupţie  – Serviciul Anticorupţie Judeţean Botoşani, cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Botoşani, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Suceava, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Botoşani.
În mod special, mulţumim pentru activitatea desfăşurată ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Suceava – pentru modul profesionist în care au desfăşurat activităţile în dimineaţa zilei de 13.01.2011, precum şi ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Botoşani , pentru modul profesionist în care au desfăşurat activităţile aferente percheziţiilor derulate, gestionării mijloacelor materiale de probă precum şi pentru activitatea meritorie pe parcursul audierilor maraton – circa 160 de persoane audiate, în decurs de 5 zile, perioada 13 17.01.2011, în medie 16 ore pe zi.

One thought on “Comunicat de presa al Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani despre dosarul Amisculesei

Comments are closed.