″Prima Casă″ se transformă radical, la zece ani de la lansare. Doar cei care au venituri nete de până la 4.500 de lei vor mai putea lua un împrumut, prin programul statului. În plus, familiile numeroase vor avea şi o reducere la dobândă.
În schimb, noul program prevede că pot fi cumpărate cu acest tip de credit doar locuinţe care costă cel mult 70 de mii de euro. ″Mai puţini clienţi şi doar la apartamente cu două camere în marile oraşe”, spun dezvoltatorii.
Ministerul Finanţelor propune ca ″Prima Casa″ să se numească ″O familie, o casă″ şi să devină unul ″social″.
Potrivit acestuia, cei care vor să aplice pentru un astfel de credit trebuie să aibă venituri nete de cel mult 4.500 de lei. Acelaşi plafon este şi pentru familiile fără copii. Iar pentru cele cu cel puţin unul, limita este de 7.000 de lei.
Andreea Pietroșanu, specialist bancar: ”Această variantă nouă de program este restrictivă pentru cei cu venituri mari. Va fi mai avantajos acest program pentru familiile cu copii, deoarece primesc şi o reducere de dobândă de un punct procentual, astfel rata ar putea fi mai mică decât în condiţiile actualului program Prima Casă”.
Adrian Pandelescu, broker de credite: ”Este pentru prima dată când programul primeşte o componentă socială puternică. Programul va restricţiona o parte din clienţi, prin plafonarea maximă a veniturilor”.
Proiectul finanţelor prevede reduceri de dobânda de până la 1 procent pentru familiile cu mai mulţi copii. Acestea însă vor avea veniturile verificate an de an de stat, care vrea să vadă dacă se mai încadrează sau nu în plafon.
O simulare arată ca o familie cu doi copii şi un venit de 3.600 de lei ar putea să plătească o rată de 1.470 de lei, cu 65 de lei mai puţin decât o familie cu un singur copil şi cu 130 de lei faţă de actualul program Prima Casă.
Dezvoltatorii imobiliari spun că un mare impact îl va avea limita legată de preţul locuinţei. Potrivit proiectului, ″pretul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70 de mii de euro, echivalent în lei, iar valoarea finanţării garantate de stat este de cel mult 66.500 de euro″.
Bogdan Ivan, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari: ”Vom asista la o construcţie majoritară de apartamente cu 1-2 camere. Dacă piaţa, mă refer la cumpărători, va cere încadrarea în acest plafon, vom vedea apartamente cu suprafeţe mici, şi nu cu suprafeţe mai generoase, aşa cum ne-am fi dorit”.
Noul program menţine condiţia ca cel care solicita creditul să vină cu un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie al locuinţei. Asta înseamnă 3.500 de euro pentru o casă care costă 70 de mii de euro. Restul sumei este acoperit de bancă.
Sursa: stirile ProTV