Dupa ce au pierdut din salarii, dar si din sporuri, peste 10.000 de functionari au dat, anul trecut, au actionat institutiile publice in judecata. Statitistic, judecatorii din Botosani au inregistrat aproape 4.000 de litigii de munca, in care sunt implicate cel putin 10.000 de angajati ai statului. Cifra este foarte mare, in conditiile in care in tot anul 2010 au fost inregistrate in total la Tribunalul Botosani 12.300 de dosare.
"In generala cauzele introduse pe rolul instantei sunt individuale, dar sunt si cauze colective in care apar mai multi nemultumiti, astfel incit daca e sa raportam la cele circa 4.000 de cazue inregistrate in cursul anului la acest obiect putem estima ca cel putin 10.000 de salariati au cautat in fata instantei sa obtina drepturile pierdute prin lege", a declarat Adrian Toporascu, presedintele Tribunalului Botosani.
Pentru sindicate, instanta este singura solutie de a-si cistiga drepturile, in conditiile in care formele simple de protest nu au produs efecte.
"Din experienta va spun, numai prin instantele judecatoresti am obtinut toate drepturile care au fost batjocorite, sfidate si nerespectate. Mintigurile, grevele, grevele generale nu au avut niciun efect. Au fost pierdere de timp. Inca mai avem de mers la instanta, de acum incolo, cu zeci si zeci de actiuni judecatoresti", a spus Maria Tiprigan, presedinte Sindicatului Invatamintului Preuniversitar.
De partea cealalta, liderul CNSLR Fratia, Stefan Tarca, este de parere ca multe dintre procese sunt inutile. El considera ca legilatia romaneasca trebuie modificata astfel incit o hotarire judecatoreasca sa constituie precedent, iar drepturile cistigate de o persoana sa fie acordate tuturor celorlalte persoane, care se afla in situatii similare.