Omul de afaceri botoșănean Ștefan Silion care s-a implicat în organizarea, sâmbătă, a unui eveniment dedicat împlinirii a 138 de ani de la nașterea muzicianului George Enescu s-a arătat nemulțumit de lipsa de interes a autorităților față de cultura din Botoșani.
Silion a lansat invitații pentru evenimentul de la Muzeul Memorial George Enescu din Dorohoi tuturor reprezentanților instituțiilor de cultură, dar și autorităților județene (Prefectură, Consiliul Județean și Primăria municipiului Dorohoi), însă niciunul nu a fost prezent la concertul dedicat celui mai mare muzician român.
„Despre interesul și implicarea în ultimii 30 de ani a celorlalte instituții din județ responsabile de cultură nu o să comente mai nimic. Invitațiile la acest eveniment, omagiu pentru George Enescu, au stat și pe biroul acestor reprezentanți săptămâna aceasta care a trecut, așa că o să vă rog pe dumneavoastră să le remarcați absența sau prezența și să trageți concluziile”, a spus acesta în deschiderea concertului „George Enescu și tinerii muzicieni”.
De altfel, Silion a afirmat că „George Enescu nu este doar un mare compozitor, dirijor,muzician român”, ci „un fenomen ce include întreaga creație românească, lăutari, compozitori, muzicieni, instrumente și ascultători deopotrivă”.
Ștefan Silion este cel care a facilitat, în 2016, relația dintre firma Samsung și muzeul dorohoian, în baza căria a fost realizată digitalizarea muzeului.
„În 2016 am reușit să aduc la Muzeul Memorial George Enescu din Dorohoi, aici unde ne aflăm, firma Samsung, împreună cu care am inițiat și am pus în practică un proiect ce a constat în digitalizarea muzeului, după cum puteti vedea. În cadrul acestui demers s a realizat dotarea sălii de evenimente, cea în care ne aflăm, cu echipamente moderne, dar si o aplicatie ce pune la dispozitia vizitatorilor, un tur virtual în lumea lui Enescu, într-o manieră atractivă. De asemene, se pot ține ore de muzică cu clase de copii într un format modern și interactiv, copiii având posibilitatea să compună sau să desfășoare concursuri. Importanța proiectului numit Acasă la Enescu a fost cu atât mai mare cu cat la acel moment exista un singur muzeu digitalizat în Romania și acela era Muzeul Antipa din București. Astfel , Muzeul George Enescu din Dorohoi a devenit al doilea muzeu din țară care a beneficiat de aceasta tehnolgie, fapt care a sprijinit promovarea pe scară mai largă a patrimoniului Enescu. Acest lucru s-a realizat având la bază o investiție integral privată și printr-o colaborare profesionistă între mediul privat și reprezentanții muzeului”, a adăugat omul de afaceri din Botoșani.