Cladirile Spitalului TBC trecute in proprietatea unei fundatii evreiesti

Spitalul de Pneumoftiziologie Botosani, divizat de o fundatie evreiasca. Doua dintre cladirile unitatii spitalicesti si terenul de sub constructii au fost castigate in instanta de fundatia evreiasca “Caritatea”. Procesul a inceput in urma cu aproape trei ani si s-a incheiat abia la sfirsitul anului trecut, respectiv pe 7 decembrie 2010, printr-o decizie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este definitiva si irevocabila. Practic, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de catre Spitalul TBC si Consiliul Local Botosani ca fiind nefondat, ramind in vigoare hotarirea data de Curtea de Apel Suceava care a fost in favoarea fundatiei evreiesti. 

Disputa pe cladirile si terenul unitatii spitalicesti a inceput in decembrie 2007, cind Comisia de retrocedare din Bucuresti a dat castig de cauza spitalului, insa, ulterior, Fundatia „Caritatea” a atacat aceasta decizie la Curtea de Apel Suceava. Hotarirea instantei sucevene prevede ca o parte din cladirea spitalului, respective dispensarul, farmacia si o sectie a spitalului, precum si terenul de sub aceste cladiri sunt ale fundatiei, iar restul cladirii si a terenului sa ii revina spitalului. Nemultumiti de sentinta Curtii de Apel Suceava, Consiliul Local si Spitalul de Pneumoftiziologie au facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa fara succes. Aici, instanta a respins recursul si a stabilit ca decizia Curtii de Apel Suceava ramane in vigoare fiind irevocabila. 

Curtea de Apel Suceava obliga Comisia de retrocedare de la Bucuresti sa dea o noua decizie. Mentine dispozitia privind respingerea cererii de restituire in natura a imobilului constructiei edificatoare ulterior preluarii abuzive si a restituirii suprafetei de teren. Mentine dispozitia privind acordarea de despagubiri in ceea ce priveste imobilele constructiei si teren ce nu se restituie in natura. Obliga comisia speciala de retrocedare sa emita o decizie de restituire in natura a imobilului construit preluat abuziv in suprafata totala de 1663 mp. Deci, din toata suprafata construita pentru 1663 mp are castiga de cauza Fundatia Caritatea”, a precizat Viorel Lefter, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

El spune ca asta ar insemna ca Fundatia Caritatea sa ia dispensarul TBC cu tot cu farmacie si o parte din cladirea spitalului unde functioneaza sectia 1, precum si terenul aferent de sub constructie. Managerul spitalului spune ca, potrivit legii, spitalul poate sa functioneze in schimbul unei chirii in aceeasi cladire timp de cinci ani, insa problematic va fi dupa expirarea acestei perioade. Viorel Lefter a solicitat sprijinul Primariei Botosani, aceasta unitate fiind in subordinea Consiliului Local, in vederea clarificarii situatiei.

Eu am socotit in mare ca chiria ne-ar ajunge la in jur de 90 milioane lei vechi pe luna. Am fost la Primarie chiar astazi (nr. miercuri) sa vedem ce se poate face. Asteptam decizia Comisiei de retrocedare si in momentul in care va veni aceasta decizie se va incerca luarea legaturii cu evreii, ca ei vin de obicei la negocieri”, a mai spus Lefter.

Reprezentantii Primariei Botosani spun ca dat fiind faptul ca sentinta a fost nefavorabila Consiliului local, se va incerca ori restringerea activitatii spitalului, ori cumpararea cladirii.

cartoane_castilio4.jpg