Vrei să lucrezi în Germania? Iată 5 sfaturi utile pentru a te angaja

Foarte multi romani sunt dornici sa plece peste hotare si sa inceapa o viata mai buna, chiar daca asta inseamna sa-si lase familia in urma, sa le fie dor de parinti sau copii. Indiferent ca au sau nu studii intr-un domeniu, unii incearca sa obtina jobul mult visat deoarece si-au dat seama ca trebuie neaparat sa incerce pentru a izbuti. Evident ca daca nu au studii de specialitate, sansele de a ajunge intr-o functie anume sunt destul de mici, dar exista posibilitatea sa urce pe scara ierarhica prin ambitie si determinare.

De ce in Germania? Multi romani plecati in aceasta tara au spus ca aici exista o piata a muncii in dezvoltare continua, salarii foarte bune, conditii de viata extraordinare, iar angajatorii sunt corecti. Inainte de a pleca la drum si a incerca sa obtii succesul in Germania, tine cont de anumite sfaturi pe care le poti culege de la alti concetateni plecati, cu experienta, de la unii specialisti sau de pe blogurile de profil.

Afla cateva recomandari utile si incepe o noua viata in Germania!

Ai nevoie de unele informatii pentru a nu intampina diferite probleme in a te acomoda cu noile realitati, sa inveti limba germana in asa fel incat sa te intelegi cu ceilalti, sa cunosti regulile de circulatie ca pieton, sofer, biciclist etc, precum si multe alte lucruri importante.

 

  1. Te-ai decis sa pleci la drum si sa ai un job in aceasta tara? Nu-ti mai ramane de facut decat sa faci o rezervare la o firma de transport de persoane pe ruta Romania-Germania si sa astepti cu nerabdare ziua cu pricina. Nu uita acasa documentele necesare, precum contractul de munca, actele de identitate, permisul auto etc;
  2. Nu stii limba germana si totusi vrei sa te angajezi aici? Nu e un atu, dar nu e nici imposibil sa gasesti un job, mai ales daca vorbesti limba engleza. Este demonstrat faptul ca majoritatea celor care nu vorbesc limba germana ajung intr-un timp scurt sa o vorbeasca daca fac putine eforturi in acest sens;
  3. Unde locuiesti in Germania? Ca oriunde in lume, cu cat esti mai aproape de centru, cu atat chiria este mai mare, asa ca ai putea miza pe un job ce-ti asigura din start cazare sau sa gasesti o locuinta ieftina si sa o imparti cu alti conationali;
  4. Cum faci daca nu ai o baza legala pentru a lucra? Este putin mai complicat in acest sens, mai ales pentru ca legal nu ai dreptul de a lucra daca nu declari acest lucru. In general, exista cerere mare de forta de munca in Germania si vei putea sa obtii actele necesare fara probleme, deci respecta legea!
  5. Vrei un salariu mare de la inceput? Nu e nimic rau in asta, mai ales daca esti si calificat intr-un domeniu bine platit. In caz contrar, nu uita ca doar prin munca permanenta poti urca pe scara ierarhica. Fii atent la ceea ce iti cere angajatorul sa faci, ramai peste program daca se impune, treptat vei observa cum salariul va creste considerabil.

In concluzie, un job in Germania poate fi un pas catre o viata mai buna pentru tine si familia ta. Multi romani care au plecat de multi ani si lucreaza aici sunt marturii vii ca se poate totul prin munca si prin adaptarea la noile realitati.

 

foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *