Tânărul din Botoșani, care studiază la Colegiul Național „A.T. Laurian”, și a făcut performanță internațională la matematică a dezvăluit secretul succesului său. Tudor Cardaș, care a reprezentat România, la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut medalia de bronz, susține că pentru a face performanță trebuie să fii echilibrat în tot ceea ce faci.
Cu două luni înainte de competiție s-a pregătit mai temeinic, dar în rest, spune el, nu a făcut „eforturi supraomenești”. Mai mult, plin de modestie, susține că oricine și-ar fi dorit să ajungă la un astfel de nivel ar fi reușit.
În ce privește secretul obținerii unui astfel de rezultat:
„Răbdarea, cred, să ai foarte multă răbdare și tot timpul când încerci să devii mai bune, trebuie să ieși din zona ta de confort. Când înveți lucruri noi e foarte ofticant la început când vezi că nu îți iese absolut nimic. Eu am avut o perioadă când eram foarte încăpățânat, pentru că la olimpiadă aveam mai multe materii să spun așa, pe unele algebră, pe unele geometrie și pe unele sunt mai bun și pe unele mai slab și m-am încăpățânat să lucrez numai pe alea pe care sunt eu bun pentru că aveam așa un orgoliu, că voiam să îmi iasă, dar cred că trebuie să treci, să lucrezi exact ceea ce nu știi”, spune Tudor.
Tudor Cardaș, olimpic la matematică, pasionat de sport
Cu un limbaj decent, un vocabular bogat, atent la manifestările sale, ai zice că Tudor este genul de elev care stă toată ziua cu nasul în cărți. Nu este deloc așa. Tânărul a reușit să obțină un echilibru între studiu și timpul său liber.
„Lumea are părerea asta că olimpicii sunt tocilari, elevi care stau toată ziua și lucrează, dar pot să vă zic că mai mult de 50% din cei care ajung să facă performanță la nivel internațional sunt elevi foarte normali, cu viață socială, care fac și alte activități pe lângă, adică foarte mulți ajung acolo nu pentru că lucrează zeci de mii de ore pe lună, pe an, ci pentru că pur și simplu sunt talentați”, care adoră să facă teatru, îi place să vizioneze filme, să iasă cu prietenii, dar mai ales iubește fotbalul.
„Îmi place foarte mult fotbalul. Și joc, dar îmi place foarte mult să mă uit”, spune Tudor, care se declară fan înfocat al CFR.
Adoră sportul de orice fel, atât timp cât vede performanță.
„Nu sunt eu un om foarte patriot, dar când e vorba de sport mă uit”, a spus Tudor, care a stat cu sufletul la gură la meciurile Simonei Halep.
Este tânăr, dar cu vise mari. Tudor este convins că România se poate schimba în bine. Acesta este și motivul pentru care vrea să își continue studiile în țara noastră, să își folosească talentul pentru a schimba ceva în bine, aici, acasă, nu în străinătate.
„Da, știu că fiecare generație care vine are datoria asta de a schimba țara, dar ori o schimbă toată lumea ori… De exemplu, dacă tu ai 10.000 de elevi foarte buni, foarte calificați și ție îți rămân în țară 500, nu prea ai ce să schimbi”, ne-a spus tânărul.
Întrebat ce își dorește pe viitor, Tudor a spus: „eu îmi doresc să fiu fericit”.
Tudor a fost pregătit de profesorul de matematică Liliana Tomiță. Într-o echipă de şase, botoşăneanul a reuşit să cucerească bronzul şi să claseze, împreună cu ceilalţi coechipieri, România pe locul 17, dintr-un total de 112 ţări. Ţinând cont că poziţia anterioară a fost a 33-a, performanţa tinerilor este de lăudat, cu atât mai mult cu cât echipa din acest an este una din cele mai „tinere” din istorie, patru dintre elevi fiind la prima participare la un concurs internaţional de seniori de o asemenea anvergură. Cu toate acestea toţi cei şase se întorc în ţară cu medalii: una de aur, 2 de argint şi 3 de bronz.
Aceasta a fost cea de a 60-a ediţie a OIM şi se desfăşoară în intervalul 10-22 iulie la Bath, Marea Britanie. Prima OIM a avut loc în România, în anul 1959, fiind iniţiată de Societatea de Ştiinţe Matematice, ţara noastră fiind gazdă OIM şi în 1960, 1969, 1978 şi 1999.