Majoritatea persoanelor care locuiesc la casa aleg sa isi incalzeasca locuinta folosind centrale termice pe lemne deoarece aceasta se adapteaza mult mai usor conditiilor din zonele rurale si se dovedeste a fi foarte eficienta, avantajoasa si chiar un mod de a face economii pentru incalzire.
De asemenea, achizitia unei centrale poate aduce foarte multa satisfactie. Atunci cand observi randamentul foarte bun al centralei pe lemne precum si economiile la capitolul costuri pentru incalzire, cu siguranta vei afirma ca ai facut o alegere inspirata.
Doar ca, la un moment dat, centrala poate da semne de oboseala. In astfel de momente este nevoie de o serie de masuri pentru eficientizarea centralei pe lemne astfel incat aceasta sa ramana la fel de performanta ca la inceput.
Despre eficientizarea centralelor pe lemne ne-am propus sa discutam si noi in acest articol. Mai exact, dupa ce ne-am consultat cu echipa de la Liepsnele Romania, am pregatit o serie de sfaturi care te vor ajuta sa ii redai centralei performanta cu care te-a cucerit.
Cum sa pastrezi randamentul centralei mai mult timp
Nu este suficient sa achizitionezi o centrala pe lemne buna pentru ca aceasta sa functioneze fara probleme cat mai mult timp. Este necesara o buna intretinere a acesteia dar si respectarea mai multor reguli importante.
Consultand acest articol, vei descoperi care sunt masurile pe care trebuie sa le iei pentru eficientizarea centralei.
Centrala trebuie instalata intr-o anexa separata de restul cladirii
Un prim lucru pe care ar trebui sa il stii despre instalarea centralei pe lemne este faptul ca aceasta nu ar trebui sa fie amplasata in locuinta ce urmeaza a fi incalzita. Specialistii recomanda instalarea centralei intr-o anexa aflata la o distanta corespunzatoare fata de locuinta, anexa in care nivelul de umiditate sa fie cat mai redus.
Se recomanda instalarea centralei intr-o anexa din vecinatate, deoarece astfel pot fi prevenite unele avarii sau accidente.
De asemenea, aceasta anexa trebuie construita numai din materiale neinflamabile, iar geamul sa fie unul obisnuit si usa metalica cu deschidere spre exterior. Acestea sunt cerintele pe care o anexa buna trebuie sa le respecte.
Cosul de fum – unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului de incalzire
Cosul de fum reprezinta una dintre piesele cele mai importante ale sistemului de incalzire. Acesta are rolul de a asigura tirajul centralei, iar in lipsa unui tiraj corespunzator, performantele centralei vor scadea considerabil.
Tirajul poate fi afectat de nivelul mare de depuneri din interiorul cosului de fum. De aceea se recomanda curatarea cosului de fum in mod regulat. Ignorarea acestei lucrari poate duce, de asemenea, la incedii si pericole grave.
Totodata, este important sa alegi o centrala complet echipata, astfel incat cazanul sa vina la pachet cu un cos conform ultimelor standarde si reguli.
Diametrul interiorului cosului de fum nu trebuie sa fie mai mare decat locul in care se face racordarea la cazan. Practic, daca tirajul este mai mare decat ar trebui, se va pierde caldura iar centrala va parea ineficienta.
Curatarea cosului de fum este obligatorie. Iar atata timp cat exista persoane care ofera astfel de servicii pentru costuri relativ accesibile, nu ar trebui sa existe scuze pentru a nu se curata cosul de fum.
Alte reguli importante
Nu uita de faptul ca siguranta trebuie sa fie pe primul loc. De aceea, modelul de centrala pe care il achizitionezi trebuie sa fie dotat cu cat mai multe elemente de siguranta, asa cum este supapa de siguranta sau pompa de circulatie.
Pentru a evita unele neplaceri, unii instalatori recomanda si achizitia unui generator electric. Acesta se dovedeste a fi de mare ajutor atunci cand intervine o pana de curent, cazanele pe lemne avand nevoie si de putina energie electrica pentru a putea functiona.
De asemenea, eficientizarea centralei termice pe lemne se mai poate face si prin lucrari frecvente de intretinere. Mai exact, aceasta ar trebui curatata periodic de cenusa. Astfel, va functiona mai mult timp si totodata focul va fi mai usor de aprins.
Folosirea lemnului de cea mai buna calitate, cu un continut de umiditate cat mai mic dar si de dimensiuni potrivite, garanteaza un randament de top.
Pune in practica toate aceste sfaturi, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara!