Medicii din Spitalul Județean au decis să desfășoare, prin rotație, activitate și la Secția exterioară de la Săveni. Ei spun că au luat această decizie pentru a veni în ajutorul oamenilor până la angajarea unor medici pe posturi, dar și pentru a-l susține pe managerul unității spitaliceșți, medicul Livia Mihalache.
Medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, consideră că niciun medic de la Spitalul Județean nu poate fi obligat să aibă activitate la Secția Săveni, din moment ce ei au dat concurs și s-au fixat pe post pe o anumită secție a Spitalului Județean. El spune că situația de la Săveni nu este de o lună sau de un an ci de mai mult timp, perioadă în care s-au scos posturile la concurs, însă nu s-au prezentat medici.
Mai mult, susține Alexandroaie, primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, a făcut stop cardiac într-un spital fără o unitate coronariană sau terapie intensivă.
”Medicii și-au dat mâna pentru a putea asigura activitatea, în continuare, la Săveni. În urma unei efort comun, fiecare secție a delegat câte un medic care să desfășoare activitatea în fiecare zi, până în momentul în care vor fi angajați medici locali. Toți medicii din spital au decis să vină în ajutorul nu numai a oamenilor de acolo, dar și în sprijinul managerului Spitalului Județean, ca apreciere a activității acestuia. Medicii o suțin pe doamna manager, toată lumea o susține. Toată povestea asta tinde să se politizeze. Este un eveniment nefericit din toate punctele de vedere, există niște anchete în desfășurare și cel mai corect este să așteptăm concluziile anchetelor. Cel mai corect și normal este să așteptăm rezultatele acelor anchete, după care să tragem concluzii. Să nu deviem și să politizăm cazul acesta, pentru că nu este corect din niciun punct de vedere. Situația de la Săveni este, din păcate, de multă vreme. S-au făcut eforturi pentru a asigura activitatea și continuarea activității la Săveni, chiar dacă mare parte de activitate a fost asigurată de-a lungul timpului de medici pensionari . Acum, din păcate, au fost doi medici: unul cu probleme de sănătate cu piciorul rupt, clar că nu putea să desfășoare activitate, iar celălalt dacă a avut nevoie de concediu medical sau de odihnă nu putem să împiedicăm drepturile omului. Oricare ar fi concluziile anchetelor, ideea este ce putem face cu toții ca o situație de genul acesta să nu se mai întâmple”, a declarat Bogdan Alexandroaie.
Acesta consideră că nu trebuie arătat cu degetul doar într-o direcție și asupra unui om, când responsabili de situația de la Săveni sunt mai mulți. Medicul botoșănean spune că Primăria Săveni ar trebui să asigure locuințe medicilor, pentru a-i atrage în zonă ori să deconteze transportul medicilor navetiști.
”Pe partea cealaltă, e foarte ușor să arătăm cu degetul. Suntem campioni în România la treaba asta. E mai greu să ne dăm mâna și să muncim. Nu cred că este corect să aruncăm numai vina pe unul sau pe altul când lucrurile ar trebui să se desfășoare prin adunarea tuturor forțelor. Da, Spitalul Mavromati este responsabil de secția exterioatră de la Săveni, dar în același timp trebuiau asigurate condiții ca medicii să vină acolo. Au mai fost scoase posturi la Săveni de-a lungul timpului și nu s-a prezentat nimeni, dar trebuie să existe și niște condiții. Să aibă un loc unde să poată sta medicul respectiv, să dea primăria locuință, iar dacă cineva merge de la Spitalul județean, trebuie asigurat transportul merdicului respectiv. Nu trebuie să arătăm cu degetul spre altă direcție”, a adăugat Bogdan Alexandroaie.
În urma decesului primarului de Vorniceni pe treptele spitalului de la Săveni, au fost declanșate două controale, după ce s-a acuzat că în momentul în care acesta s-a prezentat pentru îngrijiri, pe secție nu era medic. Consiliul Județean a trimis Corpul de control, iar Ministerul Sănătății a trimis o echipă de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani.