Povestea lui Iulian Cezar Oanceaeste una care poate deveni cu succes un bun scenariu de film. Acum, are 20 ani, însa ultimii ani i-a petrecut mai mult în spatele gratiilor. Totul pleaca de la pasiunea lui obsesiva pentru tehnologie si de la dorinta de a avea bani, telefoane scumpe, bijuterii, ceasuri, masini ca în filme etc. Le-a avut pe toate începând de la vârsta de 13 ani. Atunci a început sa faca bani de unul singur, cu ajutorul viciului sau pentru tehnologie si IT.
În general, Iulian este un copil bun, inteligent, respectuos cu ceilalti, cu personalitate puternica, chiar sclipitor. Absolut nimic din copilaria lui nu prevedea un viitor petrecut în centrele de detentie. Desi parintii lui au vazut ca avea foarte multi bani, ca la 13-14 ani cumpara produse electrocasnice dintre cele mai scumpe, au crezut ca este pur si simplu genial, foarte destept si ca este platit de diferite firme pentru care face „lucruri” pe internet. Evident, a fost o greseala a lor, pentru care ulterior au platit cu totii, atât copilul, cât si ei, scrie Bzi.ro.
Judecatorii: „Parintii inculpatului minor si-au pierdut autoritatea fata de singurul lor copil”
Nu este simplu deloc pentru un parinte sa se trezeasca cu mascatii în casa de mai multe ori pentru ca are un copil care sparge conturi pe internet si fura bani de pe cardurile oamenilor sau din conturile bancilor. „Din probele dosarului, instanta a ajuns la concluzia ca parintii inculpatului minor si-au pierdut autoritatea fata de singurul lor copil. Vazând ca fiul lor aduce acasa atâtea bunuri fara sa le fi platit, trebuiau sa-si dea seama ca minorul a comis o fapta penala, fiind exclus ca sa fi crezut povestea cu banii virtuali”, au sustinut judecatorii într-o sentinta de condamnare a adolescentului.
De la 13 ani, Iulian s-a apucat de acest sport – cauta vulnerabilitati ale clientilor si bancilor pentru a putea fura bani. Urme ale faptelor sale au început sa apara simultan în mai multe judete ale tarii, dar si în strainatate. Astfel, a ajuns în atentia mai multor structuri de combatere a crimei organizate din România. Informatii despre faptele lui au ajuns si la procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi. A fost trimis în judecata la începutul anului 2019, pentru infractiunea de acces neautorizat la un sistem informatic.
Zilele trecute a avut termen în acest proces, la Tribunalul Iasi, dar nu s-a întâmplat mare lucru. În acest proces, victimele sunt persoane din Iasi. Iulian Cezar Oancea este din Bacau si pâna acum a fost deja condamnat deja în doua dosare similare în Bacau si în Cluj.
Ultimii ani i-a petrecut în Centrul de detentie Tichilesti, din Braila, sau în arestul de la Cluj. Pare a fi un tip perseverent în activitatea lui infractionala, dar, în acelasi timp, este un tip socant de sincer. A acceptat sa povesteasca multe dintre faptele sale pe un blog construit cu scopul de a-i ajuta pe alti tineri sa nu ajunga în situatia lui.
Credea ca pe internet totul este gratuit
Tânarul povesteste ca aventura lui a început atunci când a devenit extrem de pasionat de jocurile pe calculator, dar si de programare. „Facând un pic background check pentru a se întelege, ai mei mi-au luat calculator pe la 6 ani. Chestia asta m-a prins, mi-a placut si am început sa aprofundez. M-a atras în special gaming-ul si am facut si ceva programare web (html, css, js)”, a declarat Iulian. La 13 ani, a înteles ca pe Internet totul este gratuit.
„În 2012, acasa, plictisit pe Internet, Google «freeriotpointscards», la momentul ala crezând ca lumea înca ofera lucruri gratuite pe Internet si ca un search pe Google o sa mi le aduca pe toate mie, propriei mele persoane atât de importante într-un Internet atât de mare. Click, click, click, pagina 2, click, click, pagina 3, click click, …, pagina 8 – «Freecarded RP game codes – sitedecarding.com». Da, am gasit coduri RP gratuite. Ca idee, punctele RP sunt puncte platite într-un joc numit League of Legends. Coduri despre care nu stiam la acel moment ca au fost achizitionate de un tip dubios de pe un site de carding (frauda informatica prin instrumente de plata electronice) si care le-a postat acolo ca sa atraga clienti pentru serviciile pe care le oferea”, descrie Iulian începutul aventurii sale.
A început de la lucruri marunte pâna a ajuns la transferuri de bani
Acesta explica si unele lucruri pe care le-a facut pentru a putea fura bani din conturile unor necunoscuti. „Longshort story, mi-am facut cont, am luat doua coduri gratuite, au functionat. Minunat fiind de modalitatea prin care tipul asta putea sa ofere si sa obtina gratis lucruri care în mod normal costa bani, am început sa navighez din ce în ce mai des pe site-ul în cauza (site pe care nu o sa îl mentionez aici din motive etice) si sa învat despre lucrurile astea. Am învatat cum sa obtin date de identificare ale cardurilor bancare online, cum si unde pot sa le folosesc, cum sa identific si sa profit de vulnerabilitati ale serverelor online pentru a obtine genul asta de date si alte lucruri de genul asta. Chestia asta chiar m-a prins rau de tot si dupa ceva timp tot ceea ce faceam în fiecare zi era legat doar de lucrurile astea si încercam sa îmi perfectionez cât mai mult metodele de fraudare pentru a obtine un profit cât mai mare”, mai sustine adolescentul. Usor, usor, în fiecare zi, s-a perfectionat tot mai bine. A început sa obtina lucruri din ce în ce mai valoroase si sa faca din ce în ce mai multi bani. De la tricouri si brelocuri a ajuns sa comande bijuterii. Uneori se folosea pe moneda virtuala Bitcoin, pentru a nu fi prins.
Au intrat politistii peste el în casa la doar 14 ani
Tânarul mai sustine ca pâna în august 2013, toata afacerea mergea foarte bine. Ca în orice alta zi, s-a trezit cu gândul ca trebuie sa mai faca niste bani pentru ca cheltuise prea mult. „În acea dimineata, aveam o dorinta incredibil de mare de a avea si mai multi bani. Stateam pe canapea, navigând pe iPhone-ul meu. S-a facut ora sase dimineata, suna interfonul. Ma duc sa raspund, nu se aude nimic. Ma întorc din nou pe canapea. Suna din nou. Se duce tata – «Politia, deschideti». În nici doua secunde ofiterii DIICOT Bacau si BCCO Bacau erau la usa. Cioc, cioc – «Politia, deschideti sau spargem usa». A deschis”, descrie Iulian cum a ajuns pentru prima data în biroul procurorului DIICOT.
Sapte ofiteri în civil i-au controlat tot apartamentul timp de opt ore, dar si casa în care locuiau parintii la tara. I-au fost confiscate toate dispozitivele electronice, dar si produsele achizitionate de pe Internet cu ajutorul banilor furati pe Internet. „Am fost prezentat în fata unui procuror la sediul DIICOT Bacau. Imediat ce am intrat în biroul procurorului m-a si întâmpinat cu sintagma «Marele infractor Oancea Cezar. Bine ai venit, ia un loc!». Daca nu as fi fost în situatia aceea, m-ar fi bufnit un râs teribil la auzul acelor cuvinte. Dar în ciuda circumstantelor în care ma aflam, râsul nu era chiar primul lucru pe care îmi venea sa îl fac”, a povestit baiatul.
„Continuând, dupa înca 3 ore de audieri, mi-a spus în final lucrul pentru care ma rugasem deja de o suta de ori în gând în timp ce stateam pe scaunul ala din birou, cu ai mei într-o parte si avocatul în cealalta: «Bun, noi am terminat aici. Tu o sa te duci acasa acum si o sa te chem eu iar, alta data. Esti liber”. Nu am putut sa mai reactionez în momentul ala, am schitat un zâmbet, am dat buna ziua si am plecat. Lucrul ala, care la acel moment mi s-a parut cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în viata mea, avea sa îmi schimbe în mod drastic viziunea despre lume si cum functioneaza lucrurile si aveam sa platesc mult mai scump pentru asta”, a continuat el.
La iesirea din biroul procurorului a facut exact acelasi lucru
Evident, procurorii nu puteau lua masuri prea aspre împotriva unui copil de doar 14 ani. Numai ca, dupa ce a iesit din biroul procurorului, a continuat sa faca exact acelasi lucru, cu si mai multa perseverenta. „În viziunea mea de atunci, am dat cu subsemnatul odata si am stat la caterinca cu niste gabori într-un birou la BCCO, care mi-au cumparat chiar si o cafea. Ce dracu’ s-ar putea întâmpla mai rau de atât? Asadar, mi-am reînceput activitatea, cu siguranta deplina în faptul ca daca as mai fi prins înca o data repercusiunile ar fi fix aceleasi, ca mie nu o sa îmi faca nimeni nimic pentru ca ceea ce fac nu e atât de grav si cu un nivel de securitate mai sus în ceea ce priveste modul în care faceam lucrurile. si am continuat în felul asta o lunga perioada de timp, doar ca nivelul mai mare de securitate implica tranzactii mai restrânse si posibilitati de monetizare mai putine, lucru care de asemenea avea sa ma influenteze mai târziu”, a mai relatat hackerul.
Replica judecatorului: „Tu ai toate conditiile si facilitatile de care altii nu beneficiaza si nu te intereseaza”
Între timp, a fost trimis în judecata. Era bucuros ca merge la proces pentru ca asa avea motiv sa nu mearga la scoala. „Eu lipseam de la scoala pentru ca nu îmi placea si nu o consideram importanta”, a explicat Iulian. Ultima zi a procesului a fost una foarte interesanta pentru acest copil. „Printre multe alte întrebari si concluzii, judecatoarea a mentionat si «Domnule Oancea, vad ca în ciuda insistentelor si avertismentelor pe care vi le-am dat, tot nu va faceti ceea ce ar trebui sa faceti». Iar lucrul care m-a revoltat cel mai tare a fost remarca morala pe care tot judecatoarea a facut-o pe un ton deloc neprietenos si pe care daca l-as fi folosit eu, as fi fost acuzat ca am un comportament neadecvat în sala de judecata: «Si eu am avut o fata la scoala, chiar în alt oras, care statea la camin si îi trimiteam pachete prin tren. Si chiar în felul asta a terminat liceul si facultatea, dar nu a lipsit de la scoala. Tu ai toate conditiile si facilitatile de care altii nu beneficiaza si nu te intereseaza»”, a mai povestit adolescentul despre proces. La iesirea din sala de judecata, toata lumea l-a asigurat ca nu are ce sa pateasca pentru ca avea doar 13-14 ani la momentul comiterii faptelor.
Acuzatul: „Am primit cinci ani pentru ca lipseam de la scoala”
Ulterior, a aflat ca trebuie sa execute 5 ani într-un centru de detentie pentru minori. Crede ca a fost destul de subiectiva decizia judecatorului de condamnare la pedeapsa maxima si ca n-ar fi trebuit sa existe un asemenea dialog în sala de judecata. Chiar si în timpul procesului, adolescentul se ocupa cu acelasi gen de fapte. „Nu conteaza ca eu la momentul ala comiteam din nou genul asta de infractiuni, fiindca ele nu erau descoperite la acel moment si în temei legal nu existau. Singurul motiv pe care doamna judecator l-a gasit la acel moment ca sa îmi aplice pedeapsa maxima a fost faptul ca lipseam de la scoala”, a sustinut Iulian.
A aflat pronuntarea instantei din fata calculatorului, de pe portal. „Ora 19:00. Tot la calculator, plictisit, îmi trece prin minte ce m-a întrebat maica-mea. «Ia sa vad eu ma, nu a aparut totusi aia?». Tribunalul Bacau. Dosare. Numar 3952/110/2014. «….aplica inculpatului minor OANCEA CEZAR IULIAN masura educativa privativa de libertate a internarii într-un centru de detentie pe o perioada de cinci ani». Fuck. FUCK. FUCK FUCKFUCKFUCK. O, Doamne! O, nu! Doamne, ce ma fac?! Ce dracu’ se întâmpla, nu se poate! Apuca ghiozdanul. Baga laptopul în el. Uita-te în portofel. 100 lei. Baga-mi-as pxxx, ce sa fac cu 100 de lei? Uita-te repede pe strada sa nu vina Politia. Ok, nu vine înca. Scrie bilet de adio parintilor în care le spui ca nu poti sa mergi la puscarie si ca o sa îi cauti tu. Scrie ca îti pare rau”, a relatat tânarul momentul în care a fugit de acasa.
A dormit toata noaptea pe o banca în Bacau.
„Nimic nu mai functioneaza, creierul tau nu poate sa proceseze informatia în mod coerent si mintea ti s-a dat peste cap. Ore întregi petrecute pe banca aia nenorocita, într-o seara cu putin peste zero grade si îmbracat doar cu un tricou si o jacheta subtire. Te culci acolo pâna a doua zi dimineata, sperând ca mâine o sa gasesti o solutie sau ca mâine poate nu o sa te mai trezesti si astfel nu o sa mai fie nevoie sa gasesti solutia”, a relatat adolescentul. Atunci pedeapsa nu era definitiva si a fugit degeaba.
Hackerul: „Provin dintr-o familie nu bogata, medie, dar nu îmi lipsea nimic”
Între timp, procesul s-a mutat la Curtea de Apel Bacau. Pe 15 septembrie 2015 au venit în casa, din nou, peste el si peste parintii lui, procurorii de la DIICOT Cluj. L-au prins exact cu acelasi gen de fapte. A fost arestat preventiv si ulterior condamnat. A fost eliberat conditionat în martie 2018. Ulterior, au intrat pe fir si procurorii de la Iasi, care l-au trimis în judecata la începutul anului 2019. Modul în care a ajuns din nou inculpat în restul dosarelor poate face obiectul unor alte materiale de presa, povestea lui Iulian Cezar Oancea fiind una cu totul atipica. Cine este vinovat pentru aceasta situatie?
„Provin dintr-o familie nu bogata, medie, dar nu îmi lipsea nimic. Cheltuiam banii pe pariuri sportive si alte lucruri neimportante. Parintii nu prea ma supravegheau, stateam uneori singur, ei fiind la tara, si de asta nu si-au dat seama ce faceam. Dar eu mi-am învatat lectia, nu le reprosez parintilor decât ca mi-au acordat prea multa încredere. Relatia mea cu parintii este buna, au suferit si ei foarte mult, dar acum suntem bine. Eu sunt ok, privesc viata altfel, m-am maturizat, iar acum vreau doar sa îmi finalizez studiile si sa fac ceva pentru viata mea”, a conchis baiatul. Acesta vrea sa lucreze în IT.