Au arat, au semănat, au plantat, au prășit, iar atunci când sperau că la toamnă vor avea legume din belșug, furia naturii le-a distrus tot. Este vorba despre localnicii din Dobârceni, cărora furtuna de marți le-a afectat culturile și le-a distrus copacii.
O ploiae cu grindină a mistuit totul în doar câteva minute.
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani au aprobat, marți, un raport de constatare şi evaluare a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice în perioadele 10- 17 iunie, respectiv 20- 23 iunie, pe raza judeţului Botoşani.
Astfel, cele patru comisii de evaluare, formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Direcţiei pentru Agricultură şi Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, au estimat valoarea pagubelor la suma de 2.532.977 lei.
Acestea au fost produse la căi rutiere- străzi, drumuri comunale, săteşti şi de exploatare, poduri şi podeţe, locuinţe, culturi agricole, dar şi piste de biciclete, alei pietonale şi şanţuri de scurgere din patrimoniul Memorialului Ipoteşti- Centrul de Studii Mihai Eminescu.
Unităţile administrativ teritoriale afectate de fenomenele hidrometeorologice sunt: Botoşani, Dorohoi, Avrămeni, Coţuşca, Curteşti, Mihai Eminescu, Mihălăşeni, Rădăuţi Prut, Ripiceni, Vlădeni.
„Defalcat, avem 14,32 km de străzi, 8,58 km de tronsoane de drumuri comunale, 14,35 km de tronsoane de drumuri săteşti, 8,3 kilometri de drumuri de exploatare, şapte poduri şi 26 de podeţe. Acestora li se adaugă o locuinţă uşor avariată, 2.342,66 hectare de culturi agricole cu un grad de dăunare între 8 şi 80%, precum şi 3.000 de m de şanţuri colmatate, 400 m de canal colmatat, maluri erodate pe drumul comunal 61, pista pentru biciclete de la Memorial, alei pietonale şi şanţuri de scurgere. S-a elaborat un proiect de hotărâre de guvern la care anexăm raportul final şi îl vom trimite ministerelor de resort pentru acordarea de sprijin financiar pentru refacere şi reabilitare”, a declarat prefectul Dan Şlincu.