Colectarea selectivă a deșeurilor este obligatorie de pe 1 iulie, iar botoșănenii care nu vor pune în saci diferiți gunoiul menajer, hârtia și plasticul riscă amenzi.
Operatorul de salubrizare din Botoșani, respectiv societatea Urban Serv, trebuie să îndeplinească niște ținte impuse prin lege, în caz contrar va plăti o sumă de bani pe fiecare tonă de gunoi, lucru care se va răsfrânge, vrând-nevrând și în buzunarul populație.
În anul 2018, Urban Serv a avut doar 78 de tone de gunoi colectat selectiv dintr-un total de 30.700 tone. Pentru aniii 2029-2020, ținta este de 4000 tone de gunoi selectiv.
” Din 1 iulie, trebuie să se înceapă colectare selectivă atât la condominii cât și pentru colectarea din casă în casă. În municipiul Botoșani avem 81 de platforme care deservesc locuitorii de la blocuri. În ficare din cele 81 de platforme există cel puțin un container de culoare galben pentru plastic, unul verde pentru carton și container verde din metal pentru sticlă. Împreună cu Primăria Botoșani am identificat soluții pentru o colectare mai bună și am construit 15 containere de 7 mc, deschise și realizate din sârmă, cu două compartimente diferite: plastic și carton, unde colectarea este mai bună. Cantitatea totală de gunoi menajer este 30.700 de tone, iar conform legislației 33% din această cantitate în fiecare an trebuie diminuată prin colectare selectivă. În momentul în care nu avem aceste procente suntem penalizați prin plata unei economii circulare: se plătește o sumă de bani la fiecare tonă de gunoi care nu este colectată selectiv și printr-o amendă”, a precizat Bogdan Buhăianu, directorul Urban Serv Botoșani.
Acesta a declarat că la această dată sunt mașini separate pentru colectat gunoiul. Mai mult, de luna acesta, locuitorii de la case vor primi la două săptămâni saci pentru colectarea hârtiei și a plasticului.
”La case, reprezentanții UAT-urilor o dată la două săptămâni vo repartiza fiecărei locuințe câte doi saci: un sac de culoare albastru pentru hârtie și carton și un sac galben pentru plastic. Deșeurile menajere se colectează la fel. Dacă nu colectează selectiv , nu se ridică sacii. În momentul în care cetățenii de la case nu colectează selectiv, iar în acei saci se găsește gunoi menajer, acei saci nu sunt ridicați. Sacii sunt transparenți și se permite un grad de impuritate de 25%”, a adăugat directorul Urban Serv.
Cetățenii care nu vor colecta selectiv riscă amenzi. Acestea vor fi date de Garda de Mediu și Poliția locală.
Dar cei de la bloc cum vor fi prinși? Sunt unii nesimțiți care arunca gunoiul pe jos, chiar dacă tomberonul este gol.