Sorana Gâtlan: E adevărat că a juca acasă e mai greu decât în deplasare

sorana_gatlan1.jpg

Violonista botoşăneancă Sorana Gâtlan, ajunsă celebră pe scenele mari ale lumii, a susţinut, vineri seară, un concert alături de Filarmonica Botoşani. Botoşăneanca a înregistrat chiar şi o premieră cu această ocazie. Ea a cântat pentru prima dată în viaţa ei alături de sora sa, Roxana Georgescu şi ea solistă la vioară. Premiera înregistrată de cele două surori a fost cu atât mai interesantă cu cât pe scenă la clarinet s-a aflat chiar tatăl lor, clarinetistul Gheorghe Gâtlan. Sorana Gâtlan a fost aplaudată minute în şir de botoşănenii care au venit s-o vadă şi a primit multe buchete imense de flori din partea celor dragi. Tânăra violonistă a acordat în exclusivitate pentru BotosaniNews un interviu pe care vi-l redăm mai jos.
Cum regăseşti Botoşaniul?
Foarte cald şi sunt bucuroasă. Am văzut în seara aceasta oameni pe care nu i-am văzut de când eram copil. A avut toată familia alături. Pentru mine e un lucru unic pentru că eu cânt în toată lumea şi de obicei când termin, nenumăraţi străini vin la mine, oameni pe care nu-i cunos. Accept aprecierile lor, mă bucură, dar nu-i acelaşi lucru ca acasa…
Simţi vreo diferenţă în a cânta acasă sau pe scenele mari ale lumii? Ai o emoţie aparte?
A cânta acasă e mai greu din cauza faptului că lumea vine să te vadă pe tine, se bucură că te vede, vine înainte de concert. Simţi emoţia lor din sală. E exact cum se zice: a juca acasă e mai greu decât în deplasare…

"Tata n-a cântat niciodată cu mine pe scenă pentru că era mereu prea emoţionat.."

De unde ideea de a cânta alături de sora ta? A cui a fost?
Este pentru pentru prima dată în viaţă când cânt alături de sora mea. Chiar azi repetam piesa şi ea zicea: ştii că noi n-am mai cântat niciodată împreună? Şi chiar şi tatăl meu a fost în seara asta pe scenă la clarinet şi a fost prima dată în viaţă când el a cântat cu mine. De obicei nu cânta când eu aveam concert pentru că e foarte emoţionat. În seara asta aş putea spune că am fost toată familia Gâtlan pe scenă. Ideea de a cânta o piesă cu sora mea mi-a venit mie, evident, dar a fost ceva de ultim moment. Pregătisem şi o altă piesă şi a trebuit să alegem una din cele două…
Ce a stat la baza alegerii piesei pe care aţi cântat-o împreună la finalul primei părţi?
La baza alegerii a stat această povestioară pe care această piesă (
A.Igudesman-"Ultimate soloist s happy birthday") o are şi faptul că e o piesă de suflet pentru mine. Am primit-o cadou. A fost scrisă pentru mine şi orice altă piesă nu mă bucură mai mult…

"Nu mă pot imagina cântând la alt instrument…"

Descrie-ne legătura ta care e una foarte puternică din ce am văzut pe scenă cu vioara? De ce n-a fost să fie alt instrument?
Vioara, eu am ales, dar mai mult ea m-a ales pe mine. La noi în familie tata este muzician, sora mea care este mai mare, cântă la vioară, iar părinţii se hotărâseră ca cea mică să facă altceva că e mai bine. Eu am ales vioara, am fost îndrăgostită de vioară. De fiecare dată când sora mea studia, intram peste ea. Îmi doream să cânt. Nu-mi pot imagina să cânt la alt instrument. Apreciez şi iubesc enorm violoncelul şi cred că dacă aş avea un copil talentat i-aş pune în mână acest instrument. Dar eu personal nu m-aş vedea cântând la alt instrument.
A fost aşadar, dragoste la prima vedere şi eternă…
Da. Aş putea spune aşa. Iubirea faţă de instrument o capeţi din ce în ce mai mult, cu cât îţi aduce mai multe succese şi dezamăgiri-toate împreună, aşa capeţi iubirea şi respectul pentru acest instrument.
Te-ai întâlnit cu foştii profesori?
Din păcate nu. Primul meu profesor a murit. A fost domnul Costel Albu şi ştiu sigur că dacă era în viaţă, ar fi fost primul care mi-ar fi bătut ritmul ca de obicei în sală ca atunci când eram copil. A fost mereu alături de mine. Debutul meu l-am avut alături de el, la 6 ani cu această orchestră şi apoi am mers la Iaşi, la Bucureşti, la Viena. Am ţinut legătura dar din păcate nu mai este printre noi…

"De la Botoşani pleacă în America…"

Care ar fi primul pas mare în cariera ta
Ceea ce urmează e să termin studiile de master în iunie, anul viitor la Univeristatea de la Viena. Acesta va fi primul pas dintr-un capitol încheiat pentru că, să recunoaştem, când se termină studiile se trece la un alt nivel în viaţă. Alt pas pe care-l voi face este chiar în ianuarie. Voi avea două proiecte cu o violonistă de origine sârbă  Anato Palovici. Vom începe un duo împreună.La fel voi începe un duo cu pianistul de origine italiană Giuseppe Divastato şi eventual un trio cu cei doi. Astea sunt planurile mele apropiate. Săptămâna viitoare sunt în America, voi concerta în Philadelphia şi New York, iar ce va urma e hotărârea mea pe ce drum voi merge: muzică de cameră, solistică sau concerte, audiţii la diferiţi dirijori.
Tu ce-ţi doreşti mai mult?
Fascinantul vis al oricui este solistica. Vom vedea pentru că în ziua de azi e foarte greu, dar cu siguranţă muzica de cameră e ceea ce voi face până la sfârşitul vieţii. E ceea ce m-a şi consacrat la Viena şi e ceea ce îmi dă linişte sufletească şi împlinire cel mai mult. Dar atâta timp cât vor fi cereri eu voi sta pe scenă ca solistă!

sorana_gatlan2.jpg

Tanara violonista de origine romana Sorana Gatlan s-a nascut la Botosani in anul 1985 intr-o familie de muzicieni. Incepe studiul viorii la varsta de 5 ani cu Prof.Costel Albu. La varsta de numai 6 ani, Sorana debutaza ca solista cu Orchestra de stat din Botosani , interpretand un concert de A. Vivaldi. De atunci si pana in prezent, ea concerteaza de nenumarate ori pe scenele din Romania cu orchestre din: Iasi, Botosani, Tg.Mures, Cluj Napoca,Bucresti ,Suceava dar si pe scenele internationale in tari precum: Austria, Ungaria, Polonia, Franta, Spania, Italia etc.

La varsta de 10 ani isi continua studiul viorii in Iasi cu Prof.Maria Toronciuc ca mai tarziu in anul 2001 sa se mute definitiv in Bucuresti unde studiaza cu Prof.Gabriel Croitoru si Ioana Croitoru la Liceul de Muzica G.Enescu si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
In anul 2005 Sorana obtine o bursa completa de studii la Universitatea de Muzica din Viena unde absolva in anul 2009 studiile la clasa de solistica a Prof.Christian Altenburger. In prezent Sorana urmeaza studiile de master la aceeasi universitate la clasa de solistica a celebrilor profesori Ernst Kovacic si Annette Bik. In paralel Sorana studiaza cu Prof.Igor Ozim, Pierre Amoyal si Yair Kless.

Activitatea sa artistica implica numeroase proiecte solistice precum : 2006 solista cu Con Anima chamber orchestra Enstbrunn Austria, 2009 solista cu Vienna Chamber Orchestra- Mirato Mirai Hall Yokohama -Japonia, 2009- solista cu Trapani Chamber Orchestra in Roma- Santa Cecilia Hall etc, dar si proiecte de muzica de camera in diferite ansambluri precum: Diamond Duo cu Rusanda Panfili: serie de concerte in Konzert Haus Viena 2009, ArteSIM Duo-violin duo cu violonistul Ilija Marinkovic, Duo 2Play-violin duo cu violonistul Eyal Kless (profesor al Universitatii din Tel Aviv si Royal Northerm College of Music Manchester) precum si Insieme Piano Duo cu pianista de origine japoneza Eiko Habata.

Sorana este membra a fundatiei internationale Yehudi Menuhin din anul 2006, fundatie pentru care concerteaza in Austria in diferite orase. Ea este sustinuta de fundatia Furst Dietriechstein sche Stiftung Viena din anul 2007 cand a obtinut o bursa completa pentru o perioada de 4 ani.

Activitatea artistei include si numeroase proiecte ca membru sau concert maestru in diferite orchestre precum: Gustav Mahler Jugendorchester, Vienna Chamber orchestra, Morphing Chamber Orchestra Vienna -concert maestru, Wiener Klassic Orchester Vienna ,Webern Sinphony Orchestra etc.

Aceste colaborari au facut posibila totodata colaborarea cu diversi celebri dirijori precum: Claudio Abbado, Riccardo Mutti, Pierre Boulez, Seiji Ozawa etc.

Sorana participa constant la diferite festivaluri de muzica de camera precum : Eilat Festival of music Israel, Slazburger Festspiele Austria etc colaborand astfel cu diversi muzicieni si prieteni precum: Mihaela Ursuleasa, Aleksey Igudesman, Julian Rachlin,Mischa Maiski, J.Meissl etc.

In vedera consolidarii technicii sale violonistice Sorana a participat si castigat peste 20 de premii la concursuri nationale si internationale de vioara precum : 2004 premiul 2 (premiul1 neacordat) la Concursul International Jeunesses Musicales Bucuresti si Concursul International Remember Enescu 2002 precum si in anul 1998 trofeul Lira de Aur la Concursul  C. Porumbescu din Suceava la varsta de numai 12 ani.

Palmaresul Soranei este completat de diferite aparitii live sau inregistrari tv in romania precum: in anul 1999 la emisiunea regretatului critic muzical Iosif Sava, Tvr, Tvr 3, Tvr Cultural,Tvr Iasi, Pro TV, dar si peste hotare: 2006 live BBC Proms Londra, Orf Austria,RTL Germania, Tve Spania. De asemenea, inregistreaza pentru Radio Trinitas, Radio Iasi si Orf Viena.

In prezent, Sorana canta pe o vioara Loreno Storioni (Cremona 1791) castigata in urma unui concurs privat in viena in anul 2005.

cartoane_castilio.jpg