Dezbatere pe marginea proiectului de lege privind Codul Dialogului Social intre sindicate, patronate si autoritati

intilnire_prefect__presedinte_CJ__sindicate_si_patronate.jpg

intilnire_prefect__presedinte_CJ__sindicate_si_patronate_1.jpg

Reprezentantii sindicatelor, patronatelor locale si autoritatile judetului au discutat, vineri, pe marginea proiectului de lege privind Codul Dialogului Social. Practic, partile care au participat la intalnire, in special sindicatele si patronatele, au formulat observatii pe textul de lege. Sindicalistii botosaneni si-au exprimat nemultumirea vizavi de faptul ca s-au "trezit" cu acest proiect de lege in dezbatere publica, fara ca in prealabil sa aiba loc o dezbatere intre sindicate, patronate si Guvern, asa cum era si normal. Ei spun ca prin comasarea celor cinci legi, respectiv Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea conflictelor de munca, Legea contractelor de munca si Legea Consiliului Economic si Social in una,  guvernantii vor sa stopeze procesele pe care salariatii le-au intentat Guvernului privind reducerea salariala de 25% si pe care le-au cistigat.

"Fata de nivelul central, la Botosani dialogul social este mult mai mult . La nivel national a fost declansata procedura de dezbatere publica fara sa aiba loc vreo intalnire intre reprezentantii sindicatelor, patronatelor si ai Guvernului. ori acest lucru nu este grav, ci foarte grav. Prin acest aspect nu se intampla altceva decit se continua politica actualului Guvern de a neglija cu totul partenerii de dialog social", a declarat Marius Orosanu, presedintele Cartel Alfa Botosani.

La rindul sau, presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tibuleac, a precizat ca partile prezente la intalnire au convenit sa se transmita catre autoritatea centrala dorinta ca aceasta lege sa nu intre in vigoare decit cu conditia dezbaterii in  Parlamentul Romaniei, asta ca sa se dea posibilitatea partilor din comisia de dialog social sa formuleze propuneri. 

"Deocamdata vorbim de un proiect care este supus dezbaterii publice, insa vorbim despre un proiect care se doreste a lua locul unor legi foarte importante care au functionat pina acum, este vorba de Legea privind contractele colective de munca, privind solutionarea conflictelor de munca, de organizarea a sindicatelor, a patronatelor. Aceste legi s-au dovedit in practica ca trebuie supuse unor revizuiri. Tocmai asta se incearca prin proiectul de lege", a precizat Tibuleac.

Prefectul Cristian Roman a precizat, la rindul sau, ca in ultimii doi ani a existat cu adevarat un dialog social intre Institutia Prefectului, sindicate si patronate. El a precizat ca toate observatiile primite de cele doua parti pe marginea acestui proiect de lege vor fi trimise la Ministerul Internelor, respectiv Ministerul Muncii.

cartoane_castilio2.jpg