Violonista Sorana Gatlan concerteaza, vineri seara, alaturi de Filarmonica din Botosani

Vineri, 10 decembrie 2010, ora 18,30
Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoşani

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: MIHAIL SECIKIN
Solistă: SORANA GÂTLAN, vioară   

În program:

J. Sibelius: Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor
                    Allegro moderato
                    Adagio di molto
                    Allegro, ma non tanto

– Pauză –

S. Rahmaninov: Simfonia nr. 3, în la minor
                    Lento; Allegro moderato
                    Adagio ma non troppo
                    Allegro

"Tot timpul, sa joci acasa e mai greu decat in deplasare.E mult mai greu, dar e foarte placut.E toata familia, ai sprijin, te simti rasfatat din toate partile, e foarte, foarte placut. abia astept sa imi intalnesc fostii colegi, colegii de scoala; cred ca si prima mea invatatoare va veni si oameni pe care nu i-am mai vazut de multi, multi ani", a declarat Sorana Gatlan.

SORANA GÂTLAN.  S-a născut la Botoşani în anul 1985, într-o familie de muzicieni. Începe studiul viorii la vârsta de cinci ani cu profesorul Costel Albu. La vârsta de numai şase ani, Sorana debutează ca solista cu orchestra Filarmonicii din Botoşani, interpretând un concert de A. Vivaldi. De atunci şi până în prezent Sorana concertează de nenumărate ori pe scenele din România cu orchestre din: Iaşi, Botoşani, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Bucureşti, Suceava, dar şi pe scenele internaţionale în ţări precum: Austria, Ungaria, Polonia, Franţa, Spania, Italia etc.
La vârsta de 10 ani îşi continuă studiul viorii în Iaşi cu profesoara Maria Toronciuc, iar mai târziu, în anul 2001 se mută definitiv în Bucureşti unde studiază cu Gabriel Croitoru şi Ioana Croitoru la Liceul de Muzica G. Enescu şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În anul 2005 obţine o bursă completă de studii la Universitatea de Muzică din Viena, unde absolvă în anul 2009 studiile la clasa de solistică a Prof. Christian Altenburger. În prezent urmează studiile de master la aceeaşi universitate, la clasa de solistică a celebrilor profesori Ernst Kovacic şi Annette Bik. În paralel studiază cu Prof. Igor Ozim, Pierre Amoyal şi Yair Kless.
Activitatea sa artistică implică numeroase proiecte solistice precum: 2006 solistă cu Con Anima chamber orchestra Enstbrunn (Austria); 2009 solistă cu Vienna Chamber Orchestra – Mirato Mirai Hall Yokohama (Japonia); 2009 – solistă cu Trapani Chamber Orchestra în Roma – Santa Cecilia Hall etc., dar şi proiecte de muzică de cameră în diferite ansambluri precum: Diamond Duo cu Rusanda Panfili: serie de concerte în Konzert Haus Viena 2009, ArteSIM Duo-violin duo cu violonistul Ilija Marinkovic, Duo 2Play – violin duo cu violonistul Eyal Kless (profesor al Universităţii din Tel Aviv şi Royal Northerm College of Music Manchester) precum şi Insieme Piano Duo cu pianista de origine japoneză Eiko Habata.
Sorana Gâtlan este membră a fundaţiei internaţionale Yehudi Menuhin din anul 2006, fundaţie pentru care concertează în Austria în diferite oraşe. Ea este susţinută de fundaţia Furst Dietriechstein sche Stiftung Viena din anul 2007, când a obţinut o bursă completă pentru o perioadă de 4 ani.
Activitatea tinerei violoniste include şi numeroase proiecte ca instrumentistă sau concert-maestru în diferite orchestre precum: Gustav Mahler Jugendorchester, Vienna Chamber Orchestra, Morphing Chamber Orchestra Vienna  concert-maestru, Wiener Klassic Orchester Vienna, Webern Sinphony Orchestra etc. Aceste colaborări au făcut posibilă totodată colaborarea cu mari dirijori precum: Claudio Abbado, Riccardo Mutti, Pierre Boulez, Seiji Ozawa etc.
Sorana Gâtlan participă constant la diferite festivaluri de muzică de cameră precum: Eilat Festival of music Israel, Slazburger Festspiele Austria etc., colaborând astfel cu diverşi muzicieni şi prieteni precum: Mihaela Ursuleasa, Aleksey Igudesman, Julian Rachlin, Mischa Maiski, J. Meissl etc.
În vederea consolidării tehnicii sale violonistice Sorana Gâtlan a participat şi câştigat peste 20 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale de vioară precum: 2004, premiul 2 (premiul 1 neacordat) la Concursul International Jeunesses Musicales Bucureşti şi Concursul Internaţional Remember Enescu 2002 precum şi în anul 1998 trofeul Lira de Aur la Concursul C. Porumnescu din Suceava la vârsta de numai 12 ani.
Palmaresul este completat de diferite apariţii live sau înregistrări tv. în România precum: în anul 1999 la emisiunea regretatului critic muzical Iosif Sava, Tvr, Tvr3, Tv Cultural, Tvr Iaşi, Pro TV, dar şi peste hotare: 2006 live BBC Proms Londra, Orf Austria, RTL Germania, Tve Spania. De asemenea înregistrează pentru Radio Trinitas, Radio Iaşi şi Orf Viena.
În prezent Sorana Gâtlan cântă pe o vioară Loreno Storioni (Cremona, 1791) câştigată în urma unui concurs privat în Viena în anul 2005.

foto39343296.jpg