Bătrâni ignorați și ținuți cu forța în spital de proprii copii. Cu astfel de cazuri se confruntă medicii de la Spitalul Județean, pe aproape toate secțiile.
Ultimul caz a avut loc în urmă cu o săptămână, când un bătrân de 80 de ani a fost externat sănătos, dar la câteva zeci de minute membrii familiei au sunat la ambulanță pentru a-l prelua din fața spitalului, întrucât, spuneau ei, acesta nu se simte bine. După noi investigații, cadrele medicale au constatat că pacientul nu avea nimic.
Medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, trage un semnal de alarmă cu privire la astfel de situații.
”Bătrânul a fost externat, însă suferea și de o patologie psihiatrică. Familia nu a vrut să-l ia acasă, i-am explicat că a stat șapte zile și a ieșit din spital pe picioarele lui. Trag semnalul de alarmă că se întâmplă lucruri de genul acesta , sunt externați bine numai că nu au suport familial corespunzător. Și atunci, în momentul în care a ieșit pe poarta spitalului, pune mâna pe telefon să sune la ambulanță . Nu este primul caz. Avem câte unul pe lună. Nu este normal. În momentul în care faci o solicitare iresponsabilă trebuie să te gândești că în acel moment cineva poate chiar are nevoie de o ambulanță. Vreau să trag un semnal de alarmă populației, să se gândească foarte bine când pun mâna pe telefon să sune la 112, pentru că poate în momentul respectiv cineva poate chiar are nevoie reală de o ambulanță”, a precizat medicul Bogdan Alexandroaie.
Domnule doctor, nu este civilizat ca daca familia nu poate sa ingrijeasca un batran atunci statul sa ofere astfel de sprijin specializat? Intr-adevar, nu in spitalul judetean ci intru-un centru specializat. In spitalele altor tari europene am vazut un caz in care o pacienta internata cu probleme acute, dupa cateva zile a fost propusa pentru externare insa din motive sociale nu se putea intoarce la locuinta acesteia. A fost tinuta in spital peste 280 zile, doamna refuzand aranjamentele care i se ofereau, fiind ce-i drept, o pacienta prea sensibila. Scriam in fiecare zi pe tabla spitalului 281 zile, 282 zile si tot asa. Nu incurajez si nu am incurajat aceasta practica, stim cu totii ce pret are ingrijirea pe un pat de spital si ce pret are ingrijirea pe un pat de azil.
In concluzie, nu dati vina pe familie, orice om are dreptul la ingrijire indiferent de ce fel de familie are. Punct!
Dumneavoasta aveti datoria sa faceti plangeri, referate, reclamatii la ministere sa reglementeze si aceasta situatie a oamenilor ajunsi in imposibilitatea de a se autoingriji. Ma astept ca un om cu putina eduatie sa se planga, sa fie pasiv, insa de la oameni educati ma astept sa fie activi, sa se implice si sa-i mobilizeze si pe altii.
Cu stima,