Alin Buliga, un tânăr de 27 de ani, din judeţul Botoşani, a reuşit să atragă în numai doi ani peste 10 milioane de euro din fonduri europene pentru satul său natal. Provenind dintr-o familie de agricultori din Hilişeu Horia, o localitate la marginea României, a avut ambiţia să schimbe faţa comunei în care trăieşte.
Hilişeu Horia este o comună situată chiar la graniţa României cu Ucraina, la mai bine de 40 de kilometri depărtare de municipiul Botoşani. A fost mereu o comunitate izolată, cu o populaţie săracă de agricultori şi crescători de animale. În urmă cu trei decenii, era doar un loc la capătul pământului, ănsă în prezent comuna înfloreşte.
În ultimii patru ani, au fost accesate fonduri europene, transfrontaliere şi guvernamentale de aproximativ 13 milioane de euro. Comuna are deja şcoli reabilitate, sunt deschise zeci de mici afaceri, iar localnicii sunt calificaţi în diferite meserii pentru a nu mai cere ajutoare sociale.
Unul dintre oamenii responsabili de schimbarea la faţă a comunei este un tânăr de 27 de ani, fiu al unei familii de ţărani agricultori din Hilişeu Horia. Se numeşte Alin Buliga şi în numai doi ani a reuşit să atragă fonduri de peste 10 milioane de euro în comună, inclusiv un proiect de combatere a sărăciei, prin care viaţa localnicilor începe să se schimbe radical. De altfel, visul său din copilărie a fost ca Hilişeu Horia să se transforme dintr-o comună plină de noroaie într-o comunitate modernă, aşa cum vedea numai la televizor. ”A fost visul meu din copilărie, de când mergeam încălţat cu cizme de gumă la şcoală, din cauza noroaielor. Acum îmi trăiesc visul, asfaltăm, calificăm oameni, comuna creşte”, spune Alin Buliga.
Visul unui copil de agricultori de la marginea României
Alin Buliga s-a născut într-o familie de agricultori din Hilişeu Horia. ”Mama şi tata sunt oameni simpli, se ocupă cu agricultura. Au făcut sacrificii pentru a mă trimite la şcoală. Şi-au dorit lucrul acesta. Şi mie mi-a plăcut cartea”, spune Alin Buliga. Şi-a trăit copilăria ca orice puşti de la ţară, a mers la prăşit, cu vaca, s-a jucat pe uliţe şi prin pădure. A avut mereu un vis. Acela de a schimba faţa comunei în care trăia. Îşi dorea un loc fără noroaie, cu drumuri bune, şcoli noi.
”Ţin minte că mai ales drumurile erau foarte proaste. Când ploua, numai căruţa te mai scotea. Mă ducea tata la autobuz, când mergeam la liceu, la facultate, cu căruţa. Mergeam la şcoală cu cizme de cauciuc. Toate acestea m-au marcat. Mi-am dorit să avem drumuri, şcoli, dispensar performant. Să progreseze comuna”, spune Alin, devenit între timp administratorul public din Hilişeu. După ce a picat la Academia de Poliţie, a dat examen la Administraţie Publică şi când a venit prima dată în practică la Primăria din Hilişeu şi-a dat seama că aia vrea să facă. „Acesta este mijlocul prin care eu pot face ceva. Doream să-mi urmez visul”, spune Alin Buliga. ”Nu am vrut niciodată să-mi părăsesc comuna”
Nu şi-a dorit niciodată să plece din comună.
A terminat facultatea cu brio, a urmat apoi un master în Managementul Administraţiei Publice şi a făcut practică în Primărie. Tinerii de vârsta lui plecau în oraşe mai mari sau în străinătate. ”Nu mi-am dorit niciodată să plec. Aveam un vis în legătură cu satul meu. Simţeam că pot să-l ajut într-un fel sau altul. Era o datorie morală şi faţă de părinţii mei să nu-i las singuri şi să le fac traiul mai plăcut. De ce să plec dacă pot să fac lucrurile mai bune aici. Evident, trebuie voinţă şi muncă multă”, spune Alin Buliga. Încă din anii de practică a fost remarcat de edilul Ioan Butnaru. ”Un băiat foarte priceput, muncitor şi serios. Şi mai ales era deschis accesării fondurilor de toate felurile. Nu am ratat ocazia şi am pariat pe el. A fost sută la sută câştigător”, spune Ioan Butnaru. În 2017, Alin Buliga primea o ofertă de nerefuzat. A fost numit administrator public al comunei Hilişeu Horia.
”Uneori am muncit şi câte 20 de ore pe zi”
La semnarea contractului, Alin Buliga şi-a asumat o misiune ce părea imposibilă. Se obliga să aducă în comună fonduri de peste 5 milioane de euro în patru ani. ”Simţeam că pot şi de aceea m-am obligat să aduc 5 milioane de euro în comună, aştfel îmi pierdeam funcţia”, spune Alin. În numai doi ani, administratorul public al comunei, la 27 de ani, a adus fonduri de peste 10 milioane de lei. Practic, şi-a dublat targetul în jumătate de mandat. Toate sunt proiecte importante. Unul dintre acestea de peste 4 milioane de euro presupune asfaltarea integrală a comunei. Cel de-al doilea de 3.8 milioane de euro va schimba total faţa comunei.
”Cel mai drag mie este acest proiect de combatere a sărăciei. Schimbăm efectiv întreaga faţă a comunei. Facem cursuri de calificare cu oameni, le oferim o meserie, copiilor nevoiaşi le asigurăm consiliere şi acces la educaţie, deschidem mici afaceri, şcolarizăm pe cei care nu au reuşit să aibă opt clase. Încercăm să creăm 205 locuri de muncă la Hilişeu, ceea ce este foarte mult pentru această comunitate. Practic, dezvoltăm comuna”, spune Alin Buliga. În total, de când este administrator public, comuna Hilişeu Horia are în derulare 11 proiecte cu fonduri europene, transfrontaliere şi guvernamentale. ”Este deja altă comună”, adaugă Alin Buliga, mărturisind că uneori munceşte şi 20 de ore pe zi pentru a termina documentaţia la proiecte.
”Oriunde este posibil”
Administratorul public de la Hilişeu Horia şi-a făcut şi o mică echipă. Aproape toţi sunt tineri din comună, majoritatea cu studii superioare. Alături de ei spune că vrea să meargă la etapa următoare şi să transforme comuna într-o comunitate care merge pe propriile picioare. ”Îmi doresc ca pe viitor să devină o comună cât mai sustenabilă ca venituri. Depindem foarte mult de administraţia centrală ca fonduri şi este o problemă. Vrem să încercăm să mergem pe picioarele noastre, cu nevoile noastre”, spune Alin Buliga. Totodată tânărul din Hilişeu Horia spune că oriunde este posibilă dezvoltarea dacă se munceşte susţinut. ”Se poate oriunde, cu fonduri europene, guvernamentale. Important este să te informezi, să nu pierzi momentul”, spune Alin Buliga, punctând pe neapartenenţa sa politică. ”Eu nu fac politică şi asta mă ajută fiindcă mă pot concetra pe ce trebuie să fac.”, mai spune Buliga.
Sursa: Adevarul
Omul face politica , noi toti facem politica intr-o masura mai mare sau mai mica.