Parlamentari ineficienti: La exact doi ani de la preluarea mandatelor, senatorii si deputatii de Botosani nu au facut nimic pentru judetul Botosani

Cei noua parlamentari de Botosani implinesc, pe 2 decembrie, doi ani de mandat. Ei au preluat functiile de senatori sau deputati dupa alegerile din 30 noiembrie 2008, insa, desi au trecut 24 de luni de atunci, munca lor parlamentara este nula.

Niciuna din promisiunile facute de acestia in campania electorala de atunci nu s-a materializat, iar cei care au votat au fost inselati inca o data. Parlamentarii nu doar ca nu au contribuit la bunastarea celor care i-au votat (si carora le-au promis salarii si pensii mai bune, drumuri, locuri de munca, apa si canalizare), ci, din contra, au sustinut degradarea nivelului de trai. Si asta in conditiile in care alesii judetului traiesc pe picior mari risipind pe bani publici (de peste 20.000 de lei/luna) prin venituri consistente,  diurna, cazare la hoteluri de lux, masina la scara, telefoane mobile si secretara la birou.

In acest doi ani, activitatea parlamentarilor de Botosani este nu slaba, ci foarte slaba. Alesii judetului nu au avut initiative legislative importante, nu au avut influenta in partidele lor sau in camerele parlamentare din care fac parte, astfel incit nu au reusit sa se remarce prin nimic.

Mai grav este ca niciunul din cei noua alesi ai judetului nu a inregistrat la Senat sau Camera Deputatilor niciun proiect de lege propriu, care sa urmareasca interesul national, in general, sau al judetului Botosani, in mod special. Ei figureaza ca avind initivtive legislative, insa toate acestea sunt semnate la pachet alaturi de alti zeci de parlamentari.

Doi dintre parlamentari- senatorul Liviu Campanu si deputatul Neculai Rebenciuc- s-au remarcat, in acest interval, si prin schimbarea partidului. Amindoi au plecat din PNL, unul spre UNPR si apoi a devenit independent, iar al doilea spre PDL.

Senatorii Gheorghe Marcu, Dan Humelnicu si Liviu Campanu si deputatii Costica Macaleti, Andrei Dolineaschi, Catalin Buhaianu, Neculai Rebenciuc si Stelica Strugaru au fost sau inca mai sunt la putere, insa acest lucru nu prea a contat in planul comunitatii. Cei mai multi dintre si-au negociat doar propriile avantaje, in scopul de a obtine cit mai multi bani.

PDL-istii Dan Humelnicu, Catalin Buhaianu, Stelica Strugaru Iacob si Neculai Rebenciuc au stat tot timpul in umbra primarului de Botosani, Catalin Flutur, si la dispozitia continua a varului acestuia, presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, nereusind sa atraga, pina acum, nicio finantare serioasa de la bugetul de stat, prin Legea bugetului de stat, dar si prin legaturile directe cu ministerele.

PSD-istii Gheorghe Marcu, Costica Macaleti si Andrei Dolineaschi s-au aflat la putere alaturi de PDL-isti timp de noua luni, in guvernul PSD- PDL, din 2009, dar nu au facut decit sa se comporte ca orice politician ajuns la putere. Au impartit doar functiile care le reveneau, iar munca pentru electorat a fost inexistenta.

Senatorul Liviu Campanu a parasit PNL in urma unei lupte politice si a devenit independent. Ulterior, el trece in tabara puterii, accesind UNPR-ul, noua formatiune politica formata prin colectarea nemultumitilor din PSD si PNL. Desi a fost destul de influent in zona puterii UNPR-iste, Campanu (fost vicepresedinte ale acestui partid) nu are rezultate notabile pentru electoratul sau, in special pentru cel din zona Darabaniului.

Singurul care nu a fost acceptat pina acum la guvernare a fost deputatul Florin Turcanu, care, desi ar fi dorit in mai multe rinduri sa ajunga la PDL (chiar a negociat acest lucru), pentru a fi la putere, nu a fost acceptat, ca urmare a calitatilor sale extrem de modeste, a caracterului deficitar, dar si a lipsei de seriozitate.

Iata activitatea in cifre a celor noua parlamentari de Botosani:


Costica Macaleti (PSD)

Macaleti_Costica.jpg

Luări de cuvânt: 44 (în 44 şedinţe)
Declaraţii politice: 43 (din care 43 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinţă)
Propuneri legislative initiate: 11
Întrebari şi interpelari: 7
Motiuni: 5

Andrei Dolineaschi (PSD)

Dolineaschi_Andrei.jpg

Luări de cuvânt: 3 (în 3 şedinţe)
Propuneri legislative initiate: 7
Întrebari şi interpelari: 3
Motiuni: 4

Stelica Strugaru Iacob (PDL)

Iacob_Strugaru_Stelica.jpg

Luări de cuvânt: 40 (în 40 şedinţe)
Declaraţii politice: 40 (din care 35 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinţă)
Propuneri legislative initiate: 13
Întrebari şi interpelari: 16

Catalin Obuf Buhaianu (PDL)

Buhaianu_Obuf_Catalin.jpg

Luări de cuvânt: 7 (în 7 şedinţe)
Declaraţii politice: 3 (din care 3 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinţă)
Propuneri legislative initiate: 5
Întrebari şi interpelari: 31
Motiuni: 15

Neculai Rebenciuc (PDL)

Rebenciuc_Neculai.jpg

Luări de cuvânt: 15 (în 14 şedinţe)
Declaraţii politice: 12 (din care 12 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinţă)
Propuneri legislative initiate: 12
Întrebari şi interpelari: 18
Motiuni: 7

Florin Turcanu (PNL)

Turcanu_Florin.jpg

Luări de cuvânt: 33 (în 31 şedinţe)
Declaraţii politice: 32 (din care 28 consemnate conform materialului depus la secretariatul de sedinţă)
Propuneri legislative initiate: 16
Întrebari şi interpelari: 20
Motiuni: 13

Dan Humelnicu (PDL)

humelnicu augustin_1.jpg

Luări de cuvânt: 0
Declaraţii politice: 8
Propuneri legislative initiate: 0
Întrebari şi interpelari: 10 (4 intrebari si 6 interpelari)
Motiuni:

0

Gheorghe Marcu (PSD)

marcu_gheorghe.jpg

Luări de cuvânt: 0
Declaraţii politice: 8
Propuneri legislative initiate: 0
Întrebari şi interpelari: 7 (3 interpelari si 4 interpelari adresate premierului)
Motiuni:

5

Liviu Campanu (independent)

Campanu_Liviu.jpg

Luări de cuvânt: 0
Declaraţii politice: 5
Propuneri legislative initiate: 0
Întrebari şi interpelari: 14 (1 intrebari si 13 interpelari)
Motiuni:

3