Într-o localitate din judeţul Botoşani, zeci de adolescente participă la o competiţie regională unică în România în care-şi testează forţa brută a braţelor.
Adolescentele care trăiesc în comunele de pe malul Prutului, în judeţul Botoşani, şi-au găsit în ultimii ani o pasiune mai puţin obişnuită. Practică cu patimă skanderbegul, sportul în care se testează puterea braţelor. Majoritatea nu se sfiesc să-i provoace şi pe băieţi la duelul de forţă brută. Profesorii de sport din zonă au exploatat hobby-ul tinerelor sătence şi le-au dat şansa să concureze în competiţii oficiale, organizând un adevărat campionat regional, scrie Adevarul.
Ştefăneştiul este un oraş mic, ruralizat, situat la graniţa României cu Republica Moldova. Liceul din localitate adună peste 700 de elevi din toate comunele învecinate. În fiecare pauză, băncile, catedrele sau o piesă de mobilier veche abandonată în curtea liceului se transformă în masă de skanderbeg. Adolescentele din Bobuleşti, Româneşti sau Cucuteni se înfruntă şi-şi demonstrează forţa. În jurul lor o mulţime de elevi scandează, ţipă şi îşi încurajează favoritele. Concurentele se întrec cu patimă, luptând până la ultima fărâmă de energie. Maria este o elevă de o şchioapă, cu braţele ca nişte vreascuri. Asta nu o opreşte să provoace chiar şi un băiat în curtea liceului. „Îi frică că-l dau“, îl tachinează adolecenta de 16 ani, după ce băiatul refuză să se întreacă cu ea. Îi este indiferent dacă pierde sau câştigă, adrenalina şi demonstraţia de forţă fiind tot ceea ce contează. „Am 1,49 înălţime, dar nu asta contează. Aici trebuie vână şi tupeu. Îmi place ce simt când fac skambdemberg. După ce se termină o partidă, mai vreau odată“, spune tânăra.
Asemenea Mariei sunt zeci de tinere care trăiesc în comunele de pe malul Prutului. Nu-şi explică nimeni când a început nebunia cu skanderbegul. La televizor n-au văzut aşa ceva, spun localnicii. „Îşi rup mâinile acolo şi toţi stau buluc peste ele acolo să se uite. Nu ştiu de unde au văzut aşa ceva. Fetele nu făceau aşa ceva acum trei-patru ani“, spune Ioan Şeferu, un localnic din Ştefăneşti. Băieţii de la liceul local, veniţi şi ei din satele învecinate, spun că fetele i-au copiat. „Noi făceam skanderbeg. Cred că de le noi s-au luat, dar nu mă aşteptam. Adică a fost deodată, acum trei sau patru ani am văzut că aşa din joacă s-au apucat să facă asta. Şi acum nu se mai lasă“, ne spune Rareş, un elev de clasa a XII-a de la liceul din Ştefăneşti. Alexandra Ipate recunoaşte că prima dată l-a văzut pe fratele ei şi l-a provocat în joacă. „Este de-o vârstă cu mine, dar mai slăbuţ. L-am dat! Nu mă aşteptam, adică a fost aşa o joacă. Acum ori de câte ori am ocazia fac skanderbeg“, spune tânăra, elevă în clasa a XI-a.
Observând pasiunea pentru skanderbeg a tinerelor din mediul rural, profesorii de educaţie fizică au inclus acest sport, ca probă de concurs, într-o competiţie regională anuală, încă de acum trei ani. Mai precis, în cadrul Cupei „Ştefan Luchian“, pe lângă alergări, aruncatul greutăţii, săritura la groapa de nisip sau trasul funiei, fetele au putut să se întreacă, oficial, la skanderbeg. La câteva ediţii au ajuns concurente din toată Moldova, eleve de şcoală gimanzială şi liceu. „A fost o concurenţă acerbă. Îţi dorea toată lumea să câştige. Au participat şi băieţii, dar bătălia cea mai mare a fost la fete. Orgoliul şi dorinţa de-a câştiga au fost imense, mai ales că acum aveau ocazia să demonstreze într-o concurs oficial“, spune Raluca Vaipan, profesor de sport la Liceul din Ştefăneşti. Una dintre campioane a fost Andreea Munteanu, o adolescentă din comuna Ripiceni, care învaţă la liceul din Ştefăneşti. „A fost superbă competiţia. Am participat de fiecare dată. Trebuie multă ambiţie. Mai multă ambiţie decât putere“, spune tânăra. Concurenţa şi orgoliile au fost atât de mari încât competiţia a fost sistată, anul acesta. Va fi reluată abia după ce va fi achiziţionată o masă oficială de skanderbeg şi adusă asistenţă medicală. „Era prea acerbă competiţia şi exista riscul de accidentare. Rupeau efectiv blatul la masă“, spune Raluca Vaipan. „Vorbim despre fete care clădesc căruţa cu fân“ Profesorii de sport spun că fetele de pe malurile Prutului sunt efectiv înzestrate de la natură. „Suntem în mediul rural. Aici vorbim despre fete care ridică căruţe cu fân întregi, la furcă. Au circumferinţa braţului destul de dezvoltată. Sunt crescute cu lapte, cu brânză, sunt fete sănătoase. Profesorii doar şlefuiesc“, spune Raluca Vaipan. În fiecare zi, în curtea şcolii sau în clasă, în mijlocul elevilor adunaţi să le privească, fetele din Ştefăneşti continuă să se înfrunte cu aceeaşi pasiune.
Citeste mai mult: adev.ro/ps6wcp