Activitatea asistenților medicali comunitari, dezbătută în cadrul unei întâlniri la care au participat medici și primari din județul Botoșani.
În cadrul acțiunii a fost lansat un proiect care se va derula între fundații și organizații neguvernamentale și Direcția de Sănătate Publică Botoșani.
La activitate a participat și deputatul PSD, medicul Tamara Ciofu, care consideră că toate primăriile trebuie să aibă în preajmă un asistent comunitar, care să informeze la timp despre cazurile medico-sociale, cazurile sociale și cazurile la limită de sărăcie.
Ea spune că se dorește înființarea de centre de asistență comunitară în județul Botoșani.
”Avem în proiect la nivel de județ Botoșani înființarea de centre de asistență comunitară unde vom promova să participe activ în această echipă și moașa, iar acolo unde există zone fără medic de familie să încercăm să aducem și un medic de familie în această echipă. Foarte important este că această activitate a asistenților comunitari este coordonată de DSP și direct în subordonarea Ministerului Sănătății. În anul 2001 aveam o mortalitate infantilă la nivelul județului Botoșani de 24 la mie, acum este de 4,6 la mie. O dovadă clară că acest proiect este util, trebuie să-l susținem și să formăm cât mai multe cadre care să ducă mai departe această muncă de asistent comunitar, pentru că nu numai mortalitatea infantilă a scăzut identificându-se la timp cazurile medico sociale ale copiilor vulnerabile, dar s-au înmulțit și cazurile vârstnicilor care au nevoie de ajutor și care nu sunt depistați la timp și care din nefericire se mai sting singuri în casele lor”, a spus Tamara Ciofu.
În județul Botoșani sunt 99 de asistenți medicali comunitari, iar patru comune nu au nici medici de familie și nici asistenți medicali comunitari.
O companie de software din Iași a donat 15 genți de prim-ajutor echipate complet pentru asistenții medicali comunitari.