Protagoniştii evenimentului derulat vineri în Aula Colegiului Naţional „A.T.Laurian” au sărbătorit împreună 60 de ani de când au absolvit liceul. Având acum în jur de 80 de ani de viaţă şi foarte multe de povestit, cei 12 laurieni l-au avut alături de ei şi pe unul dintre dascălii de altădată, în persoana Rebecăi Segal. Doamna profesoară împlineşte 89 de ani şi a stat vineri la pupitru alături de actualii directori ai colegiului botoşănean şi de foştii săi elevi ce au avut dificila misiune de a citi cataloagele. Dificilă nu pentru că ochii mai fac probleme la această vârstă, când e vorba de citit, ci pentru că mulţi, chiar foarte mulţi dintre cei strigaţi nu mai sunt deloc printre noi. Dintre absolvenţii celor două clase de băieţi ce au ieşit în 1959 de pe băncile Laurianului, doar 12 au venit la revederea de 60 de ani. Foarte emoţionaţi şi dornici să-şi povestească principalele transformări ale vieţii, aceştia s-au bucurat de sunetul clopoţelului pe care directorul Mihaela Prăjinariu l-a făcut să cânte încă o dată pentru musafiri, dar şi de revederea drapelului colegiului de renume, explicat din nou ca simbolistică şi istoric de către directorul adjunct Ioan Onofrei.
Doamna profesoară ce a intrat în familia dascălilor laurieni în 1955 s-a luptat cu emoţiile la fiecare cuvânt rostit în discursul său. „Această întâlnire este o oază care se deschide fiecăruia dintre noi. Că ştim astăzi să ne comportăm, să iubim oamenii şi să iubim învăţătura şi munca ne aduce în acest stadiu de fericire, chiar la vârsta mea de 89 de ani.”, au fost cuvintele Rebecăi Segal, odată cu urările de păstrare a optimismului şi de trăire a bucuriilor alături de nepoţi, neuitând să amintească şi faptul că întreaga sa familie a urmat cursurile Laurianului, în momentul de faţă având un nepoţel de nota 10 în clasa a V-a a colegiului.
Poveştile sărbătoriţilor au fost însoţite de emoţii la fel de mari, cei 12 povestind ce facultăţi au urmat, spre ce meserii s-au îndreptat, amintind cu modestie, unii dintre ei, că sunt încă în activitate. Din nou, nu este o eroare de redactare, la 80 de ani sunt încă în câmpul muncii un medic ce profesează în Israel, un expert tehnic ce colaborează cu Ministerul Justiţiei, un profesor universitar ce profesează în cadrul Institutului de Arhitectură din Bucureşti, dar şi un profesor de limba şi literatura română din Bucecea. Din generaţia octogenarilor face parte şi jurnalistul Eugen Hruşcă, spre finalul carierei purtător de cuvânt al prefectului Cristi Roman, dar şi Gheorghe Slavic, fost inspector şcolar, profesor de geografie şi director al Şcolii 11. Ultimul a fost în realitate organizatorul principal al eventului de vineri, cel care a pregătit machete omagiale, buchete de flori şi cadouri pentru toată lumea. Ajutat de doi nepoţi, ex-inspectorul şcolar ce se poate lăuda cu o formă de nota 10 le-a oferit prietenilor săi şi o carte pe care a publicat-o recent, intitulată „Geografia unui suflet”. Havîrneanul şi-a invitat colegii şi la un pahar de şampanie pe care să-l ciocnească în cancelaria colegiului cu actualii dascăli laurieni, urmând ca distracţia să continuie la o masă programată la unul dintre restaurantele botoşănene.