Creativitatea copiilor şi adolescenţilor nu are limite, fapt dovedit şi cu ocazia unui eveniment organizat de Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean şi dedicat Zilei Europei.
Acţiunea a debutat cu interpretarea Imnului de Stat al României şi a Imnului Uniunii Europene de către corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, condus de prof. Laurenţiu Palade.
Lucrările au fost deschise de prefectul Dan Şlincu, oficialul subliniind importanţa „unităţii în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene.
„Pe lângă Ziua Europei, pentru noi, românii, ziua de 9 mai are încă o dublă semnificaţie, pentru că sărbătorim şi Ziua Independenţei de la 1877 porecum şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt încântat să vă fim gazde în acest eveniment deoarece ştiu că pe agenda acestuia sunt momente interesante. Ziua Europei este un eveniment important, menit să promoveze unitatea în rândul cetăţenilor europeni. Vorbim despre diversitate, despre o comunitate formată din state, dar în definitiv, la mijloc sunt oameni cu culturi şi cu obiceiuri diferite, dar care au un scop comun: prosperitatea şi unitatea în această diversitate”, a spus prefectul Dan Şlincu.
Au urmat prezentări ale semnificaţiei zilei de 9 mai, elaborate de muzeograful Florin Ştirbăţ de la Muzeul Judeţean şi prof. Tana Onofrei de la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”, iar eleva Bianca Elena Câtea a dat citire, în limba franceză, „Declaraţiei Schuman”. Inspectorul şcolar Rodica Mighiu a prezentat evoluţia programului „Săptămâna Europeană a Tineretului- EU şi democraţia” la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ.
Invitat la eveniment a fost şi Pierre Sallé, student la master Didactique du FLE, la Universitatea din Tours, care face practica pedagogică timp de trei luni la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“. Ulterior, elevii au avut cuvântul şi şi-au prezentat proiectele europene în care au fost implicaţi, stârnind interesul dar şi amuzamentul audienţei prin ideile originale aplicate cu multă pasiune şi creativitate.
Sebastian Gheorghiță, elev la Şcoala Gimnazială nr. 1 Vlădeni şi coordonat de prof. Onica Podariu, a prezentat jocul-concurs „Christmas in Europe“, care a câştigat premiul I în proiectul eTwinning. Costumat în poştaş, Sebastian, secondat de un Moş Crăciun de pluş, a arătat cărţile poştale şi felicitările primite de la copii de vârstă apropiată din alte ţări europene şi a improvizat un concurs de cultură generală având ca temă obiceiuri de Crăciun, foarte apreciat de audienţă.
Ana- Lhea Arcălianu de la Şcoala 7 Botoşani, elevă a prof. Loredana Carcea, a prezentat istoria videoclipului creat alături de colegii săi pentru reinterpretarea piesei „La Seine”. Şi acest videoclip a obţinut premiul I în concursul eTwinning. La fel de apreciat a fost proiectul „Twinspace Learning Differently”, câştigătorul premiului III în proiectul eTwinning, acest proiect fiind prezentat într-un mod interactiv de către Luca- Stelian Ţifrea de la Şcoala Gimnazială 17, coordonat de prof. Loredana Eugenia Popa.
Radu Căjvăneanu, coordonatorul Europe Direct Botoşani, a premiat toate proiectele prezentate, iar acţiunea s-a încheiat cu o sesiune foto.
Sursa: comunicat Cancelaria prefectului