Declaraţiile halucinante ale unor botoșăneni care mărturisesc că nu s-au spălat niciodată pe dinţi. România, ultimul loc în UE la igiena dentară

Foto: Adevarul

Statisticile arată că România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de pastă pentru igiena dentară. Un român consumă pe an doar un tub şi jumătate de pastă de dinţi. În judeţul Botoşani, sunt români care nu s-au spălat niciodată pe dinţi sau care preferă sarea, bicarbonatul şi ceaiul de muşeţel, în cel mai bun caz.

Conform statisticilor făcute publice de Colegiul Medicilor din Botoşani, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de pastă de dinţi. Pe scurt, românii sunt europenii care se îngrijesc cel mai puţin de igiena lor dentară. Tocmai de aceea, spun medicii stomatologi, şi pierderea dinţilor este un fenomen obişnuit la români. În judeţul Botoşani, de exemplu, unde doar 83 de medici stomatologi deservesc o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori, sunt oameni care nu s-au spălat niciodată pe dinţi.

În cele mai fericite cazuri, în mediul rural, oamenii folosesc sarea sau ceaiul de muşeţel pentru a-şi curăţa dinţii. ”Dacă ne raportăm la igiena orală, ne situăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Consumul de pastă de dinţi este principalul indicator”, spune medicul stomatolog Camelia Raicu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoşani.

Mai precis, un român, conform statisticilor, consumă doar un tub şi jumătate de pastă de dinţi pe an, iar periuţa de dinţi o schimbă la un an şi trei luni, în medie.

O periuţă pentru toată familia, la ocazii speciale

Judeţul Botoşani face parte din regiunea nord-est şi este unul dintre judeţe aflate în coada clasamentului la folosirea pastei de dinţi. Cel puţin asta spun medicii stomatologi din Botoşani, bazându-se, mai ales, pe experienţa de zi, la cabinetele din mediul rural. Într-un judeţ cu aproximativ 300.000 de locuitori îşi desfăşoară activitatea doar 83 de stomatologi. În tot judeţul există doar un singur cabinet stomatologic şcolar, iar în mediul rural sunt doar 6 cabinete, la o populaţie mai mare de 180.000 de locuitori. În aceste condiţii, situaţia este îngrijorătoare mai ales la copii şi vârstnici. ”Am avut contact cu elevi din mediul rural unde le-am tinut ore de igienă dentară, le-am explicat despre periajul dentar, despre prevenţie şi apariţia cariilor dentare. Nu ştiau despre toate aceste lucruri. Am văzut o statistică în care, în medie, se spală o dată la trei zile pe dinţi. Câteodată, nici nu folosesc periuţa de dinţi sau nu se spală deloc. Am întâlnit situaţii în care periuţa de dinţi era folosită de mai multi membri ai familiei.”, spune medicul Dana Lăzăruc.

Evident acea periuţă era folosită de familia din mediul rural doar la evenimente speciale, nunţi, sărbători mari. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că încearcă să facă ore de igienă dentară măcar copiilor, dacă cu vârstnicii au puţine şanse. Dar, spun aceştia, nu reuşesc mare lucru, mai ales fiindcă părinţii nu reprezintă un model în acest sens şi nu se spală pe dinţi.

”Dacă vede că mama şi tata nu se spală niciodată pe dinţi, sigur că, dacă vin eu o dată pe an şi le povestesc de periajul dentar, nu o să se prindă”, a precizat medicul Corneliu Saradan, reprezentant DSP Botoşani.

”Nu m-am spălat cu pastă de dinţi de nu ştiu când”

Situaţia este confirmată de botoşănenii din mediul rural. Mai ales cei în vârstă recunosc cu seninătate, că fie nu s-au spălat niciodată pe dinţi, fie au făcut-o foarte rar, la ocazii foarte speciale. O femeie de 72 de ani, din satul Roşiori, comuna Răchiţi, de exemplu, spune că este greu de găsit în toată localitatea care se spală pe dinţi. ”Se spală pe naiba. Care se spală? Bătrânii mai ales nu iau pastă de dinţi. Eu mai ales nu m-am spălat cu pastă de dinţi de nu ştiu când. Am 72 de ani şi n-am păţit nimic cu dânşii.”, spune femeia.

Un alt sătean se laudă că nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Este adevărat că a rămas fără dantură. Mai are doar doi dinţi. Evident, dă vina pe o boală bizară, şi nu pe lipsa igienei orale. ”Nu m-am spălat niciodată. Nu era obiceiul. Dar am avut şi o boală aşa, de tot mi-au mai căzut din dinţi şi nu mai avea rost să-i mai spăl”, spune botoşăneanul, din satul Victoria,comuna Stăuceni.

Acelaşi motiv îl invocă şi o femeie de aproximativ 65 de ani, tot din satul Roşiori. Nici nu mai ştie când s-a spălat ultima oară pe dinţi. ”Nu mai ţin minte când m-am spălat. Nu prea se spală lumea la ţară. Eu nici n-am dinţi. Se spală ăia care au dinţi„, precizează aceasta.    Ingienă orală cu sare, ceai de muşeţel şi rachiu   În cel mai bun caz, oamenii din satele Botoşaniului folosesc metode ”tradiţionale” pentru igiena orală: ceaiul de muşeţel, apa curată, sarea, bicarbonatul şi aşa cum ne spune un sătean din zona Răchiţi, chiar şi rachiul. ”O samă se spală pe dinţii, alţii nu. Cei mai mulţi nu se spală. Ei se spală cu băutură şi ţigări”, spune botoşăneanul.

Chiar şi în aceste condiţii, unii săteni au o dantură impecabilă. Reprezentanţii DSP spun că uneori hrana sănătoasă de la ţară, reuşeşte în parte să compenseze la unii săteni. ”Oameni la ţară mai mănâncă mere, beau lapte, în general mănâncă sănătos şi îşi păstrează uneori dantura sanătăroasă”, spune medicul Corneliu Saradan.

Sursa: Adevarul

 

One thought on “Declaraţiile halucinante ale unor botoșăneni care mărturisesc că nu s-au spălat niciodată pe dinţi. România, ultimul loc în UE la igiena dentară

  1. Mulțumim presei suntem cel bețiv popor,suntem cel mai nespalat, nu ne regulam femeile la timp,nu ne spalam niciodată, suntem cei mai leneși…..dar voi ziariștii de unde dracu va trageți ???sunteți martieni ,cum e posibil sa va umpleti de rahat propria nație??? Si grasă ai dintr sa mai slăbească si dupa aia sa ma judece pe mine….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *