Liviu Campanu, cel mai mediatizat parlamentar de Botosani

Senatorul botosanean Liviu Campanu apare in clasamentul celor mai mediatizati parlamentari din Romania. Topul a fost alcatuit de MediaIQ, pe baza unei monitorizari a 780 de surse media romanesti, in perioada 7 martie – 9 septembrie, cind Campanu era inca vicepresedinte UNPR. Rezultatele obtinute, preluate de Hotnews, vizeaza acele personaje politice, deputati si senatori, care au inregistrat cele mai multe aparitii in presa in ultimele sase luni.

Topul celor mai mediatizati parlamentari este condus de ministrul Elena Udrea, cu 8.088 de aparitii. Presedintele PSD Victor Ponta o urmeaza in clasament, cu aproximativ 7.400 de aparitii.

La o distanta considerabila se afla senatorul Mircea Geoana, cu putin peste 6.000 mentionari in sursele media si presedintele PNL, Crin Antonescu (4.881 aparitii).

Pozitia a cincea in clasament, cu 3.650 de aparitii, este ocupata de Gabriel Oprea, fost membru PSD. MediaIQ noteaza ca motivul prezentei acestuia atat de pregnant in media este retragerea din Partidul Social Democrat si infiintarea, la inceputul acestui an, a unui nou partid – UNPR.

De asemenea, analiza se imparte in evolutia in mass-media a politcienilor tineri si a seniorilor. Criteriul folosit pentru aceasta a fost varsta, "Noua garda a politicii romanesti" fiind reprezentata de senatorii si deputatii care au mai putin de 40 de ani.

MediaIQ mentioneaza numarul mare de aparitii in presa autohtona a tinerilor deputati. Primele doua pozitii sunt ocupate de aceiasi Elena Udrea si Victor Ponta. Insa, locul trei este detinut de Roberta Anastase, cu putin peste 3.000 de aparitii. Aceasta este urmata de Raluca Turcan (677 aparitii), Cristian Boureanu (553) si Daniel Buda (474), toti trei membri PDL.

La capitolul "vechea garda" a deputatilor, clasamentul este condus de Gabriel Oprea, presedintele executiv al UNPR. Acesta este urmat de fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, cu putin peste 1.400 aparitii, si de Ioan Oltean (PDL). Actualul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ocupa ultimul loc in acest top, cu 822 mentionari. Mai bine de 70% din aparitii se datoreaza numirii sale in functie, pana atunci fiind aproape anonim pentru presa.

In ceea ce priveste tinerii senatori, Cseke Attila detine prima pozitie, cu 2.422 de mentionari in presa autohtona. La foarte mare distant se pozitioneaza Iulian Urban, senator din partea PDL si Liviu Campanu, reprezentant UNPR (371). De remarcat este mediatizarea modesta pe acest segment.

In schimb, in privinta senatorilor seniori presa a fost generoasa in mentionari. Primele doua pozitii sunt ocupate de Mircea Geoana si Crin Antonescu. Locul al treilea este detinut de Catalin Voicu (3.031), cunoscut pentru scandalurile politice in care a fost implicat de-a lungul acestui an ("Reteaua/Caracatita Voicu").

Daca topurile celor mai mediatizati oameni politici sunt dominate de membri ai PDL, in clasamentul celor mai mentionate partide politice PSD detine prima pozitie cu putin peste 36.000 de aparitii in ultimele sase luni. Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de PDL (32.060 aparitii) si PNL (22.268 aparitii).

In privinta celor mai active cotidiene la capitolul "politicieni – acoperire media", publicatia online Hotnews detine primul loc cu 768 de articole publicate in ultimele sase luni, fiind urmata de Evenimentul Zilei (676), Jurnalul National (648) si Cotidianul (543).

Monitorizarea MediaIQ a fost realizata in perioada 07 martie – 09 septembrie 2010 si a inclus 780 de surse media (bloguri, agentii de presa, site-uri generaliste, dar si specializate, variantele online ale celor mai importante publicatii nationale si locale, dar si ale principalelor posturi de televiziune).

cartoane_castilio5.jpg