Cei care se află în concediul pentru creștere a copilului nu vor pierde dreptul la indemnizație în cazul în care obțin venituri care de pășesc de cinci ori cuantumul minim al indemnizației, adică suma de 6.250 de lei.
Această măsură este prevăzută într-o prevedere legislativă care ar trebui să fie votată de Camera Deputaților.
În expunerea de motive se spune că natalitatea din România a scăzut drastic, tendința fiind constantă în ultimii 28 de ani.
O altă măsură pe care o are în vedere inițiativa legislativă este aceea a eliminării diminuării indemnizației pentru al doilea copil, despre care se spune că este o măsură absurdă.
La ora actuală, părinții care primesc indemnizația nu pot să realizeze și alte venituri cu câteva excepții:
- persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
- cel îndreptățit primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
- beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei.
Indemnizaţie creştere copil 2019 – Concediu creștere copil. Indemnizația de creștere a copilului pentru cel de-al doilea copil urmează să fie modificată în cazul persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intră din nou în concediu pentru creșterea copilului.
Un alt proiect de lege privind indemnizaţia creştere copil 2019 a primit aviz favorabil din partea Senatului. Modificările vizează indemnizațiile aferente concediilor de creștere a copilului solicitate la mai puțin de un an de la momentul în care anteriorul CCC s-a terminat. Astfel, părinții care în acest caz luau mai puțini bani ca indemnizație creștere copil, vor beneficia de o mărire a sumei.
Mai exact, în cazul în care o persoană solicită un nou concediu de creștere a copilului în mai puțin de 12 luni de la încetarea anteriorului și în această perioadă lucrează și obține venituri impozabile, indemnizația se va calcula pe baza veniturilor obținute în acea perioadă. Dacă se va întâmpla ca indemnizația calculată astfel să fie mai mică decât cea acordată pentru creșterea copilului anterior, potrivit proiectului de act normativ, “se acordă indemnizația stabilită pentru copilul anterior”
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege privind indemnizația de creștere, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Cuantumul idemnizației reprezintă 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni (nu neapărat consecutive), înainte de data de naștere a copilului. Indemnizația pentru cresterea copilului nu poate fi mai mică de 1250 lei (suma valabilă începând din 1 ianuarie 2018), însă nici mai mare de 8500 lei.
Formula de calcul pentru stabilirea indemnizației de care un părinte poate beneficia presupune adunarea ultimelor 12 luni, anterioare lunii de naștere a copilului, apoi împărțirea sumei obținute la 12. Rezultatul – suma medie obținută- se înmulțește cu 85 (procentul din suma) și se împarte rezultatul la 100 (la suta – %).
Sursa: RomaniaTV