Judeţul Botoşani este renumit pentru rasa de oaie karakul de Botoşani, rezultată în urma încrucişărilor cu rase originare din Uzbekistan. Tradiţia este atât de puternică încât localnicii se asigură încă de la începutul anului că vor avea miel de cea mai bună calitate la masa de Paşte.
Botoşăneanul Nelu Străticiuc (50 de ani), spre exemplu, spune că de ani buni cumpără miei doar de la ciobani: „Cumpăr doar de la producător. Eu văd cum îşi creşte oile, sunt sigur că sunt hrănite natural şi mai ştiu că este proaspătă carnea. Mă duc, sacrifică mielul şi duc carnea acasă. Toţi cunoscuţii mai fac aşa de ani de zile“. De altfel ciobanii spun că cererea este atât de mare încât au ajuns să dea miei pe bază de rezervare şi liste de aşteptare.
Miei de Paşte vânduţi încă din februarie
Ionică Nechifor este unul dintre cei mai cunoscuţi crescători de oi din judeţul Botoşani. Are sute de capete din rasa karakul şi le creşte din generaţie în generaţie. Totodată se ocupă şi de Staţiunea de cercetare a ovinelor şi caprinelor de la Popăuţi. Şi acolo există un efectiv de peste 400 de capete, care sunt vândute anual populaţiei în preajma sărbătorilor. Nechifor spune că de ani buni oamenii ajung să facă coadă la cumpărat miei direct de la ciobani.
„Este un obicei respectat mai ales de oamenii de la oraş. S-au întors către lumea tradiţională, către bucatele de altădată, proaspete, crescute natural. Aşa că sunt căutaţi miei direct de la cioban sau de la staţiunea de cercetare. Este bătaie mare pe mieii de la producător“, spune Ionică Nechifor. Numai la Staţiunea de cercetare de la Popăuţi a fost vândut tot efectivul de miei. Adică peste 300 de capete au fost achiziţionate în special de oamenii de la oraş. Ciobanii din judeţ, la fel, şi-au vândut toţi miei, încă de la începutul anului. „Încă din luna februarie oamenii vin şi întreabă de miei. Evident că nu-i sacrificăm atunci. La aceea dată abia fată oile. Dar îi rezervă. Să se asigure că în preajma paştelui are oi. Am vândut tot efectivul“, spune Ionică Nechifor
Liste de aşteptare
Clienţii vin fie la ciobani, fie la Staţiunea de cercetare Popăuţi, şi solicită un miel sau mai mulţi. Apoi se înscrie pe listele de aşteptare pentru a-şi rezerva mielul. „Cei dornici de un miel pentru Paşte se înscriu pe listele noastre pentru a-şi rezerva mielul. Eu le recomand totdeauna, dacă vor miel de la Staţiunea de cercetare Popăuţi, să se înscrie din timp fiindcă cererea este mare, mai ales pe piaţa arabă. Dar şi la ciobanii cererea este foarte mare“, spune Ionică Nechifor.
Preţurile la miei au crescut de altfel în această perioadă, adică undeva la 9,5 lei în viu, tocmai de aceea este de preferat, spun ciobanii, ca miei să fie rezervaţi din timp. Odată ce mielul este rezervat, ciobanul îl creşte şi îl sacrifică chiar în preajma Paştelui pentru a fi proaspăt pentru client. Totodată clientul este întrebat de mulţi ciobani dacă vrea un miel cu mai multă sau mai puţină grăsime. Ciobanii botoşăneni spun că pentru masa de Paşte cei mai buni miei sunt cei din rasa karakul de o anumită dimensiune. „Mieii este ideal să aibă minimum 9 kilograme şi maximum 20 de kilograme în carcasă. Atunci au acel gust deosebit. Evident cei din rasa karakul sunt cei mai gustoşi“, concluzionează Ionică Nechifor.
Sursa: adevarul