Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste„.
1.700 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare Prima Carte, iar în 10 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Botoșani vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.
„Fiecare copil merită o poveste” este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acțiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate.
Programulva fi lansat luni, 1 aprilie,la Botoșani, unde, timp de două zile, vor avea loc mai multe întâlniri:
- o sesiune de formare cu profesorii din învățământulpreșcolar – metodiștișiresponsabili de cercuripedagogice care, pebază de voluntariat, vordevenieiînșișiformatoriîntehnici de predarecentratepedezvoltarealimbajului, pentrutoțicei660 de profesori de învățământpreșcolar din județ;
- o sesiune de informare cu directorii unităților școlare care au în subordine învățământul preșcolar din județul Botoșani, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate;
- un training centrat pe literație cu profesorii de învățământpreșcolar din mediul rural care vorbeneficia de centrele de bibliotecăpentrusala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo;
- întâlniri cu profesoriidebutanțișicu bibliotecariidin județ.
Consider că fiecare copil, indiferent de șansa materială pe care i-a oferit-o viața, are dreptul la un viitor mai bun, iar acest lucru nu se poate asigura decât prin educație. Povestea pe care o propun partenerii noștri de la OvidiuRo preșcolarilor din familiile defavorizate este mai mult decât o încurajare la lectură, este o asumare socială și educațională a acestor copii. Avem obligația, ca profesori și ca părinți, să sprijinim fiecare copil în vederea atingerii potențialului său maxim. Avem obligația să fim alături nu doar de cei din centrele așezărilor urbane, ci și de cei din comunitățile mai puțin semnificative economic, pentru că toți acești copii vor construi societatea noastră de mâine. Și, dacă ne dorim o societate tolerantă, demnă și profesionistă, nu trebuie să neglijăm niciun copil! Împreună cu oamenii minunați de la OvidiuRo ne-am propus o serie de acțiuni de formare, informare și conștientizare ale căror rezultate sunt convins că vor fi repede vizibile!, declară profesorul Gabriel Hârtie, inspector școlar general.
Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 județe, cu un total aproximativ de 20.000 de preșcolari care au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.